Latviešu vijolniece Ilze Kirsanova piedalījusies starptautiskā kultūras diplomātijas programmā, lai aizsargātu Sīrijas kultūras mantojumu. Viņa muzicējusi pie dažādiem kara postītās valsts kultūras un vēstures pieminekļiem, lai vērstu uzmanību šo vērtību saglabāšanai.

Vijolniece Sīriju apmeklēja no 21. novembra līdz 1. decembrim. Viņas vizīte bija daļa no starpkultūru diplomātijas programmas, kas apvieno klasisko mūziku un bruņotos konfliktos bojātā mantojuma saglabāšanu (materiālais un nemateriālais kultūras mantojums).

Ekspedīcijas iniciators ir franču arhitekts Bruno Deslandes (ARCHItrāvs), kurš ir labi pazīstams ar savu pieredzi dokumentējot un diagnosticējot kultūras mantojuma objektus karadarbības zonās Irākā un Sīrijā. Šī programma norisināsies līdzās nozīmīgiem diplomātiskiem pasākumiem, kas notiks 2019. gada pavasarī, domājot par nākotni un rekonstrukciju šajā kara skartajā reģionā.

Programmas mērķis ir informēt Eiropas lēmējpersonas par Sīrijas mantojuma stāvokli, lai tās varētu apsvērt mērķtiecīgu budžetu piešķiršanu tā saglabāšanai, raksta Deslandes.

Vijolniece Ilze Kirsanova izveidoja klasisku solo repertuāru, ko viņa atskaņoja vairākos nozīmīgos Sīrijas kultūras un vēstures objektos, kas ir iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un kurus ir skārusi karadarbība: Beit Nizam Damaskā, Mar Musa al-Habashi baznīcas klosteris, Svetā Dievmātes Jostas baznīca Homsā, Krakdeševaljē kapela, Palmīras teātris un Bela tempļa vārti, Ajubīdu pils (Alepo citadele) kā arī Beit Ghazaleh Alepo.

Foto: Publicitātes foto

Latviešu mūziķe arī kopā ar Anas Odahu, arābu ūdas mākslinieku no Damaskas, un sitaminstrumentālistu Fadi M. Alkhouriju kopā izstrādāja oriģinālu skaņdarbu "Hal Asmar El Lon" – trio vijolei, ūdai, un sitaminstrumentiem. Tas tika ierakstīts iespaidīgajā Beit Nizam, un atskaņots divos koncertos konflikta skartajiem Alepo bērniem Alepo Citadeles troņa zālē un Alepo Armēņu jaunatnes kultūras centrā.

Mākslinieces uzstāšanos filmēja Latviešu režisors, fotogrāfs un kultūras mantojuma speciālists Jānis Pipars. Filmu studija "Ģilde", kas veido dokumentās filmās par kultūras mantojumu. Sīrijā safilmētais materiāls veidos māksliniecisku instalāciju, kas kalpos kā fons (vienlaicīga projekcija uz 4,5 x 8m ekrāna) vairākiem vijolnieces solo koncertiem Eiropā.

Kā informē Deslandes, vairākas labi pazīstamas koncertzāles un iestādes jau izrādījušas interesi par projektu un rīkos koncertus Marseļā, Parīzē, Londonā, Briselē, Berlīnē un arī Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!