Folkmetāla grupa "Skyforger" sadarbībā ar folkloras kopu "Skandinieki" publicējusi videoklipu dziesmai "Lec, eglīte!", portālu "Delfi" informē grupas pārstāvji.

"Lec, eglīte!" ir sena suitu kāzu godu dziesma, kuras saknes dažādās variācijās ir fiksētas dainās un mutvārdu folklorā jau pirms daudziem gadsimtiem. To dziedāja mārtošanas - mičošanas rītā, kāzu godos, meitai izejot pie vīra, vēsta mūziķi.

Eglīte ir arī sens latviešu kāzu tautas mūzikas instruments, kas darināts no ar metāliem un lentītēm pušķotas eglītes galotnes. Arī trideksnis vai trejdeksnis ir šo godu metāla instrumenta versija.

"Latviskajā pasaules izpratnē egle ir mūžīgās dzīvības elements, kā arī starp pasauļu, šīssaules un viņsaules, robežkoks. Kāzās meita mirst kā meita un pārdzimst kā sieva. Tāpat arī mirst puisis un pārdzimst kā vīrs. Eglei bija noteikta vieta kāzu norisē – eglīte tika sprausta pie brūtes (līgavas) klēts durvīm, vai arī galda galā, kur sēdēja brūte. Vēlāk, dziedot apdziedāšanās dziesmas, vedējas rokā tā lietota uzmanības piesaistīšanai un ritma akcentēšanai. Jauna dzīves cēliena sākumā, ik skauģis sadursies uz egles skujām, un sliktais neienāks šai pasaulē," raksta "Skyforger" dalībnieki.

Stāsta klipa režisore Kristīne Neikena: "Ar grupu "Skyforger" esam pazīstami jau sen un ar prieku piekritām veidot videoklipu jaunajai dziesmai "Lec eglīte!".

Viens no klipa vēstījuma vadmotīviem bija parādīt stiprus vīrus un raženas sievas darbībā latviešiem raksturīgā, autentiskā vidē, kam vajadzētu kalpot par atgādinājumu katram, ka tikai ar stingru mugurkaulu un spēju uzņemties atbildību mēs varam nosargāt latviešu tautas vērtības, tradīcijas un zemi. Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir lieliska vieta, caur kuru šo vēstījumu nodot. Filmēšanas process norisinājās trīs dienas un vienu nakti. Esam pateicīgi visiem, kas piedalījās projekta tapšanā."

Dziesmas ierakstā piedalījās Pēteris Kvetkovskis – ritma ģitāra, Edgars Grabovskis – basģitāra, balss, Alvis Bernāns – solo ģitāra, Jānis Osis – bungas, Edgars Zilberts – kokles, savukārt dūdas un stabules ir iespēlējis franču folk instrumentālists Džefrijs Dell'Aria, kurš iespēju robežās reizēm arī uzstājas kopā ar "Skyforger". Vokālās partijas iedziedāja folkloras draugu kopa "Skandinieki". Ierakstu un apstrādi studijā veica Gints Lundbergs.

Dziesmas pirmatskaņojumu Latvijā "Skyforger" un "Skandinieku" izpildījumā varēs skatīt un dzirdēt sestdien, 10. septembrī, atjaunotajā Mežaparka Lielajā estrādē, kur "Skyforger" klausītājus aicina uz savu vienīgo 2022. gada sezonas lielkoncertu Rīgā. Tas būs vēsturiski pirmais smagā metāla pasākums, kas dārdēs jaunajās Dziesmu svētku estrādes tribīnēs. Mūziķi šajā divu stundu lielkoncertā sola iepriecināt klausītājus ar negaidītiem muzikāliem pārsteigumiem un interesantiem sastāva papildinājumiem. Gaidāma arī vērienīga skaņas un gaismu saspēle.

Koncerta norises vietā ieeja būs no pulksten 17. Kā iesildošie mākslinieki uzstāsies seno cīņu kopa "Vilkači" un folkloras kopa "Delve". "Skyforger" uz skatuves kāps pulksten 21.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!