Smagās mūzikas grupa "Skyforger" publisko videoklipu dziesmai "Melnās buras", kura stāsta par bargajiem mēra epidēmijas laikiem 18. gadsimtā prūšu apdzīvotajās zemēs.

"Pirms tūkstoš gadiem prūši bija lielākā baltu tauta. Tā apdzīvoja teritoriju Baltijas jūras dienvidu piekrastē no Vislas upes līdz Nemunai," stāsta grupas dalībnieki.

"Melnās buras" klausītāju aizved aiztālajos Lielā Ziemeļu kara laikos (1700-1721), kad daudzviet Eiropā uzplaiksnīja mēra epidēmija – it sevišķi gar Baltijas jūras krastmalu. Mēris jeb, kā toreiz to sauca, "Melnā nāve" tika ievazāts no Centrālāzijas caur Konstantinopoli Polijā un sekoja pa pēdām Zviedru armijai, stāsta grupa.

Prūsija vissmagāk tika skarta laikā no 1709. līdz 1711. gadam. Apmēram viena trešdaļa Austrumprūsijas iedzīvotāju gāja bojā mērī un no bada. Par nelaimi izmira arī pēdējie prūši, kas vēl runāja prūšu valodā. Tāpat tika nodarīts neatgriezenisks trieciens senajām baltu tradīcijām – mēris iznīcināja lielu daļu cilvēku, kas vēl arvien mutiski nodeva senās zināšanas no paaudzes paaudzē. Var teikt, ka pēc mēra prūši kā nācija vairs nepastāvēja.

"Tagad prūšu tauta un valoda tagad ir izzudusi un viņu zemes ieņēmuši svešinieki, tomēr ir saglabājušies daudzi senraksti, senlietas, teikas un nostāsti, kas vēsta par prūšu dzīvesveidu un ticējumiem, tēvzemes mīlestību un kara māku, kā arī ilgstošo un sīksto pretošanos visai kristīgajai Eiropai 13. gadsimtā. Par to visu 12 dziesmās vēsta "Skyforger" jaunais albums "Senprūsija", kuru izdevusi vietējā izdevniecība "Thunderforge Records". Interesanti, ka albumā var dzirdēt visas trīs baltu valodas – latviešu, lietuviešu un prūšu," albumu raksturo grupas pārstāvji.

Klipa režisore - Kristīne Neikena, operatori - Mārtiņš Eglītis un Tomass Beķeris, grims - Elza Bukuma, Linda Rozenblate, Lelde Grāve. Īpašu paldies grupa velta Vitai Uburģei un Filipam Bataragam.

"Skyforger" oktobrī dosies albuma "Senprūsija" atbalsta tūrē pa Poliju, Vāciju, Šveici un Austriju. Latvijā grupu varēs skatīt 11. novembra koncertā Rīgā, pie Okupācijas muzeja.

Koncertu datumi Eiropas tūrei:

01.10.15 Polija, Krakova, "Kwadrat"
02.10.15 Polija, Vroclava, "Alibi"
03.10.15 Polija, Varšava, "Progresja"
16.10.15 Vācija, Štutgarte, "LKA Longhorn"
17.10.15 Vācija, Minhene, "Backstage"
18.10.15 Šveice, Pratelna, "Z7"
19.10.15 Vācija, Berlīne, "Postbahnhof"
20.10.15 Vācija, Frankfurte, "Batschkapp"
21.10.15 Vācija, Zārbrukene, "Garage"
22.10.15 Vācija, Hamburga, "Markthalle"
23.10.15 Vācija, Oberhauzena, "Turbinenhalle"
24.10.15 Vācija, Leipciga, "Hellraiser"
25.10.15 Austrija, Vīne, "Gasometer"
11.11.15 Latvija, Rīga, Strēlnieku laukums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!