Koncertzālē "Ave Sol", 5. decembrī notiks sieviešu kora "Dzintars" koncerts, kas būs veltīts izcilās diriģentes Ausmas Derkēvicas 80 gadu dzīves jubilejai, kā arī diriģentes Airas Birziņas un koncertmeistara Mārtiņa Zilberta 10 darba gadiem sieviešu korī "Dzintars", portālu "Delfi" informē koncertorganizācija "Ave Sol".

Ausma Derkēvica bija kora "Dzintars" diriģente no 1959. gada līdz 1999.gadam. Ar kori sagatavotas simtiem koncertprogrammas, iestudēts liels daudzums pirmatskaņojumu, iegūtas neskaitāmas godalgas pašmāju dziesmu karos un visprestižākajos starptautiskajos koru konkursos, koncertēts Eiropā, ASV un Japānā. Par mūža ieguldījumu un sasniegumiem atskaņotājmākslā Ausma Derkēvica apbalvota ar Latvijas Lielo Mūzikas balvu `94. 1995. gadā - ar augstāko valsts apbalvojumu – Trīszvaigžņu ordeni.

Koncerta programmas divas daļas veidotas muzikāli daudzveidīgas, kur katrai izvēlētajai dziesmai ir kāds nozīmīgs un konkrēts stāsts. Ar šiem "stāstiem" klausītājus iepazīstinās koncerta vadītāja muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Koncertā piedalīsies solisti Ieva Parša (mecosoprāns), Mārtiņš Zilberts (klavieres), kā arī kameransamblis. Programmā skanēs E. Melngaiļa, P. Barisona, J. Graubiņa, R. Liedes, P. Dambja, P. Vaska, S. Mences, A. Saukas, V. Tormisa, S. Rahmaņinova, R.V. Viljamsa,
R. Tompsona, M. Kočara un citu komponistu kora darbus.

Pēdējos desmit gadus kori "Dzintars" vada diriģente, JVLMA docente, Dziesmu svētku virsdiriģente Aira Birziņa. Koris šajā laikā piedalījies starptautiskos konkursos un festivālos Spānijā un Itālijā, kā arī koncertējis Japānā, Portugālē, Spānijā, Francijā, Somijā, Zviedrijā, Austrijā, Kanādā, tāpat aktīvi koncertējis Latvijas baznīcās un koncertzālēs. Vairāki jaundarbi tapuši sadarbībā ar komponistiem Juri Vaivodu, Mārtiņu Braunu, Ilonu Rupaini, Valdi Zilveri un citiem.

Diriģente Aira Birziņa, uzsākot darbu korī "Dzintars", izveidoja ciešu radošo sadarbību ar izcilo pianistu un koncertmeistaru, JVLMA docentu un LNO galveno koncertmeistaru Māŗtiņu Zilbertu. Viņa izsmalcinātais pianista rokraksts pēdējos 10 gadus ir arī kora "Dzintars" programmu neatņemama sastāvdaļa.

Koncerta sākums 19:00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!