Foto: Andrew Eccles
Piektdien, 27. augustā, festivāla "Rīga Jūrmala" izglītības programmā un sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā notiks klātienes dziedāšanas meistarklases pie leģendārā amerikāņu soprāna Renē Flemingas.

Kā "Delfi" informēja festivāla "Rīga Jūrmala" pārstāvji, tajā studenti no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas - Daniils Kuzmins un Ilze Grēvele - strādās pie pasaulslavenām operu ārijām un romancēm.

Meistarklase notiks Lielajā ģildē no pulksten 10 līdz 11.30 un tajā klātienē bez maksas varēs piedalīties visi interesenti, iepriekš reģistrējoties festivāla mājaslapā, un pēc tās dziedātāja piedalīsies jautājumu un atbilžu sesijā. Tāpat meistarklases norisei varēs sekot tiešsaistē "Rīga Jūrmala" akadēmijas "Facebook" vietnē.

Jau ziņots, ka Renē Fleminga ieradīsies Rīgā, lai piedalītos mūzikas festivāla "Rīga Jūrmala" koncertā 28. augustā Dzintaru koncertzālē, kur uzstāsies kopā ar Amsterdamas Karalisko "Concertgebouw" orķestri un diriģentu Danielu Hārdingu, un kurā izpildīs Kloda Debisī, Olivjē Mesiāna un Igora Stravinska darbus.

Renē Fleminga (1959) un ir viena no mūsdienu izcilākajām operas māksliniecēm. Viņu pazīst arī kā dziedātāju, kas klasiskajai mūzikai un operai pievērsusi arvien jaunus klausītājus, uzstājoties kopā ar popzvaigznēm Eltonu Džonu, Polu Saimonu, Stingu un citiem.

Savu ceturto "Grammy" balvu kategorijā "Labākais klasiskais solo vokāls" viņa ieguva 2013. gadā un ir dziedājusi tik īpašos pasākumos kā Nobela Miera prēmijas ceremonija un Karalienes Elizabetes II dimanta jubilejas koncerts Bekingemas pilī. Viņa Ņujorkas Metropoles operas 125 gadus ilgajā vēsturē kļuva par pirmo sievieti, kuras solo ievadīja sezonas atklāšanas koncertu (2008. gadā). Dziedātāja ieskaņojusi visdažādāko žanru mūziku – no pilnmetrāžas operām un solokoncertiem līdz "indie" rokam un džezam. Viņas albumu "Signatures" ASV Kongresa bibliotēka ir iekļāvusi Nacionālajā ierakstu reģistrā kā "saglabājamu Amerikas mantojuma skanisko vērtību".

Fleminga ir arī sabiedriski aktīva – būdama Džona F. Kenedija Mākslas centra mākslinieciskā padomniece, piedaloties Nacionālajam mākslas fondam, viņa koordinē sadarbību ar ASV nacionālajām veselības institūcijām, vēloties atbalstīt zinātni, kas pēta mūziku, veselību un smadzeņu darbību. 2010. gadā Renē Fleminga kļuva par pirmo Čikāgas Liriskās operas radošo konsultanti. Viņa darbojas Kārnegija zāles, "Sing for Hope" un "Polyphony" fonda padomē. Tāpat Fleminga ir Amerikas Mūzikas terapijas asociācijas oficiālā pārstāve.

"Šī ir reta un unikāla iespēja gan jaunākiem talantiem, gan pieredzējušiem mūziķiem – klātienē satikt un mācīties no šī leģendārā soprāna. Es priecājos par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas audzēkņiem, kuri šajā izaicinošajā laikā varēs apgūt meistarklases, turklāt pie šāda kalibra pasaules līmeņa dziedātājas. Taču tāpat aicinu ikvienu interesentu pievienoties un vērot šīs meistarklases norisi klātienē," saka Toms Ostrovskis, "Rīga Jūrmala" akadēmijas direktors.

Meistarklasi var apmeklēt klātienē, uzrādot derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas faktu apliecinošu digitālo Covid-19 sertifikātu, un tai iepriekš reģistrējoties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!