Foto: F64

Lielajā ģildē 20. martā notiks Riharda Zaļupes vēsturiskās simfonijas "Namejs" pirmatskaņojums. Koncertā LNSO izpildījumā skanēs arī Kloda Debisī "Prelūdija fauna diendusai" un Andersa Kopela Otrais koncerts orķestrim un saksofonam, kura solists būs Oskars Petrauskis.

Zaļupes opusa kodols dzima kā motīvs kinofilmai, taču plāni par filmu tika atcelti un tapa vērienīga simfoniska partitūra. Ieceres pamatā ir Laimoņa Pura (1922) Zemgales tetraloģijas pirmā grāmata "Degošais pilskalns" (1962), kurā stāstīts par Nameiša jeb Nameja vadītajām zemgaļu cīņām pret krustnešiem. "Namejs" ir etnogrāfiski tonēta apcere par garaspēku un vērtībām, kas atklājas draudu brīžos un virza tautas likteņgaitas līdz pat šai dienai.

Debisī "Prelūdiju fauna diendusai" mēdz uzskatīt par 20. gadsimta mūzikas īsteno sākumpunktu, bet mūsdienu dāņu komponista Kopela Otrais koncerts saksofonam un orķestrim ir žilbinošs skaniskais piedzīvojums.

Pie LNSO diriģenta pults šajā koncertā būs orķestra mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas asistents Guntis Kuzma - klarnetists, kurš Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā apguvis simfoniskā orķestra diriģenta profesiju, Mārtiņa Ozoliņa vadībā 2014. gadā iegūstot bakalaura grādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!