Foto: Gatis Dieziņš

No 17. līdz 21. augustam Rīgā norisināsies otrais Starptautiskais koru konkurss "Rīga dzied''. Kā "Delfi" informē rīkotāji, tā centrālais notikums jau otro reizi būs konkurss "Imanta Kokara kora balva".

Rīgā ieradīsies kori no sešām pasaules valstīm – Bulgārijas, Igaunijas, Fēru salām, Lielbritānijas, Īrijas un Polijas. Latviju konkursā pārstāves pieci koru kolektīvi, kas spēkiem mērosies ar deviņiem ārvalstu koriem.

Šāda konkursa norise Rīgā ir bijis sens leģendārā diriģenta Imanta Kokara (2021-2011) sapnis. Viņa iecere bija Rīgas tradīciju kopainā iedibināt starptautisku koru sacensību, kas noritētu draudzības un miera gaisotnē, sasniedzot izcilus mākslinieciskos rezultātus un izbaudot Rīgas viesmīlību.

Konkurss tika izveidots pēc Rīgas panākumiem Pasaules koru olimpiādē 2014. gadā, 3. Eiropas koru olimpiādē un Nāciju Grand Prix Rīga 2017. Šogad "Rīga dzied" notiek otro reizi, pēc divu pandēmijas gadu pārtraukuma.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektoru, latviešu diriģentu un pedagogu Imantu Kokaru joprojām atceras visā pasaulē gan viņa dibinātā kamerkora "Ave Sol" dēļ, gan viņa darbības Pasaules koru padomē dēļ, pārstāvot Latviju. "Viņu var uzskatīt par vienu no mūsdienu latviešu kordiriģēšanas skolas izveidotājiem un vienu no izcilākajiem Latvijas diriģentiem un starptautiski zināmiem kora mūzikas pārstāvjiem," vēsta konkursa rīkotāji. Koru konkurss "Imanta Kokara kora balva" būs 2. Starptautiskā koru konkursa "Rīga dzied" galvenais notikums un vienlaikus skanīgs piemineklis izcilajam latviešu kordiriģentam.

Otrā Starptautiskā koru konkursa "Rīga dzied" un "Imanta Kokara balvas" mākslinieciskais vadītājs ir viens no vadošajiem Latvijas kordiriģentiem Romāns Vanags. Par konkursa ideju viņš saka: "Dažādu valstu dziedātāju atkalredzēšanās otrajā "Rīga dzied" konkursā apliecina neizsīkstošo vēlmi būt kopā dziesmā un dziedot apliecināt humānas vērtības un sapratni par to, cik svarīgs ir miers visā pasaulē."

Visi pasākuma dalībnieki satiksies konkursa atklāšanas un noslēguma ceremonijā.

Konkursa programma:

Trešdien, 17. augustā

Pulksten 19 Atklāšanas ceremonija VEF Kultūras pilī. Īpašais viesis – jauniešu koris "Kamēr..."

Ceturtdien, 18. augustā

Pulksten 15 Koru konkurss sakrālās mūzikas kategorijā Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes Evaņģēliski luteriskajā baznīcā

Pulksten 19 Draudzības koncerts Viesturdārzā

Piektdien, 19. augustā

Pulksten 15 Koru konkursi bērnu, jaukto un viendabīgo koru kategorijā Latvijas Universitātes Lielajā aulā

Sestdien, 20. augustā

Pulksten 15 Koru konkurss "Imabta Kokara kora balva" Latvijas Universitātes Lielajā aulā

Pulksten 19 Noslēguma koncerts ar koru apbalvošanu VEF Kultūras pilī

Ieeja konkursa atklāšanas un noslēguma ceremonijā, visos konkursos un Draudzības koncertā ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!