Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 27. augustā, pulksten 19.00, koncertzāles "Lielais Dzintars" kamerzālē Kanādas latviešu komponistam Tālivaldim Ķeniņam veltītu koncertprogrammu "Ķeniņš un vēstules" atskaņos izcilas kamermūziķes – flautiste Liene Denisjuka-Straupe, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un pianiste Agnese Egliņa, savukārt starp skaņdarbiem lasot Ķeniņa vēstuļu fragmentus, pasākumā piedalīsies arī mūzikas pētnieks Dāvis Eņģelis, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāju pārstāvji.

Programma veidota, balstoties un iedvesmojoties no Tālivalža Ķeniņa vēstulēm. Piemēram, kādā no vēstulēm viņš piemin arī darbu "Concertante", kas būs koncerta centrālais skaņdarbs.

"Cik var nojaust, "Concertante" ir tapis komponistam esot mierīgā dzīves posmā. Šajā vēstulē viņš faktiski ļoti daudz runā par Kanādā valdošajiem laika apstākļiem, vēstules noslēgumā pieminot, ka strādā pie šī darba – flautai un klavierēm. Komponists paudis, ka ļoti vēlas, lai tieši latvieši šo darbu izpildītu, tomēr pirmais cilvēks, kam ir veltīts šis darbs, ir kanādiešu flautists Roberts Aitkens, " stāsta flautiste Liene Denisjuka-Straupe.

Mūziķe atklāj Tālivalža Ķeniņa rokrakstam raksturīgo: "Ķeniņš bija apveltīts ar humora izjūtu un mēdza pats par sevi ļauni pajokot, ka viņam neesot nekāda lielā talanta. Ķeniņa prasmes bija profesionālas – viņš ļoti labi prata komunicēt ar cilvēkiem. Sarunājoties ar kolēģiem, rūpīgi izzināja dažādu mūzikas instrumentu iespējas un ņēma tās vērā komponējot. Līdz ar to viņa rokraksts ir ļoti inteliģents un profesionāls, un es kā flautiste, tāpat kā citi instrumentālisti, spēlējot Ķeniņa rakstītos darbus, jūtamies ļoti labi."

Programmā "Ķeniņš un vēstules" iekļauti četri jaundarbi – Džons Luters Adamss "Putnu dziesmas", Džeisons De Kristofaro "Trio", Garets Fārs "Ziedošā flauta".

Vēstuļu sarakste ir arī komponista Neitana Dotrijadarba "Neparastā korespondence" vadmotīvs: "Darbs "Neparastā korespondence" sastāv no vairākiem kolāžas fragmentiņiem ar sekojošiem apakšvirsrakstiem. Pirmais – pastkartīte. Otrais – es dalos ar tevi. Trešais - man ir jātic, ka tu eksistē. Ceturtais – tu esi manas iztēles fragments. Piektais - vai tu esi mana ēna? Sestais – paralēlās pasaules."

Programmā ir arī komponistes Annas Martas Burves kompozīcija "Ceriņš, zvaigzne un pelēkbrūnais putns", kas iepriecinās ar tembrālo daudzkrāsainību. Koncertā tiks atskaņots arī Ķeniņa laikabiedra Helmera Pavasara un skolotāja Olivjē Mesiāna skaņdarbi – šī būs iespēja dzirdēt jauneklīgu Mesiānu pirms viņš bija pārcietis karu un ieslodzījumu, un iemantojis savu atpazīstamo rokrakstu.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!