Foto: Publicitātes foto

Latvijas Republikas proklamēšanas 103. gadadienā – 18. novembrī Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar VSIA "Latvijas Koncerti" rīko svētku koncertus Latvijas novados – Kandavā, Saulkrastos, Viļakā, Viesītē, Slampē un Rīgā.

Kā "Delfi" informē VSIA "Latvijas Koncerti" pārstāvis Kristians Drāke, Koncertus Latvijas reģionos varēs apmeklēt "zaļajā režīmā", ievērojot valstī noteiktos piesardzības pasākumus. Savukārt koncerta ierakstu no Rīgas pils varēs skatīties Latvijas Televīzijas 1. kanālā 18. novembrī pulksten 18.

Rīgas pilī notiks režisora Reiņa Suhanova veidots koncerts "Mēs esam tev līdzās". Koncertā piedalīsies Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un diriģents Andris Veismanis, Reinis Jaunais (ģitāra), Evelīna Jēkabsone (klavieres), Jānis Šipkēvics (klavieres, balss), grupas "Carnival Youth" un "Tautumeitas", Goran Gora (balss, ģitāra), Gints Smukais (ģitāra), DJ Monsta, Mihails Čuļpajevs (tenors), Mārtiņš Zilberts (klavieres), stāstnieks Raimonds Celms. Scenārija autors Mārtiņš Meiers.

Koncertā kopā ar mūziķiem būs redzami arī seši jaunieši – Valsts prezidenta kancelejas konkursa "Es – Latvijas nākotnes veidotājs" laureāti, kuri, iztēlojoties sevi Valsts prezidenta amatā, teiks svētku uzrunu Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā: Emma Roze Bekiča, Rūdolfs Indrēvics, Terēze Stepiņa, Nikola Princova, Alberts Smilktens, Edvards Kristiāns Kozlovs.

Koncerta noslēgumā ap pulksten 19.20 izskanēs Valsts prezidenta Egila Levita svētku uzruna.

Koncerta ieraksts no Rīgas pils būs skatāms Latvijas Televīzijas 1. kanālā un "visiemltv.lv" pulksten 18, kā arī klausāms Latvijas Radio kanālos LR1 un LR3 pulksten 18.30.

Kandavas Kultūras namā pulksten 17.30 uzstāsies komponists un pianists Kārlis Lācis, kopā ar aktieriem Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un Kasparu Znotiņu.

2013. gada novembrī, kad tika izdots komponista Kārļa Lāča jaunais studijas albums "Mežā" ar 13 dziesmām, kam tekstu radījusi dzejniece Māra Zālīte, komponists sacīja, ka tās visas ir akustisks vēstījums par mīlestību. Viņš savā mūzikā ne pirmoreiz pievērsies latvietības tematikai, to papildinot ar dabas spēka apjautu, aizplīvurotu vēstījumu un centieniem ielūkoties ārkārtīgi plašajā un neizdibināmajā sievietes iztēles pasaulē. Līdzās dziesmām no albuma "Mežā", kas 2013. gadā saņēma laikraksta "Diena" Gada balvu kultūrā, programmā tematiski iekļaujas arī teātra mūzika, ko Kārlis Lācis komponējis izrādēm "Marija Stjuarte" un "Romeo un Džuljeta".

Koncertā skanēs arī dzeja. Līdzās Aivara Neibarta un Viljama Šekspīra rindām skanēs mūsdienu dzejnieku – Marta Pujāta, Arta Ostupa un Ivara Šteinberga - vārsmās.

Bezmaksas ielūgumus uz valsts svētku koncertu var saņemt Kandavas Kultūras nama kasē. Ielūgumu skaits ierobežotā daudzumā.

Viļakas Valsts ģimnāzijas sporta zālē 18. novembrī pulksten 18 svētku koncertu ieskandinās vokālā grupa "Framest". Programmā skanēs dziesmas no Raimonda Paula un Zigmāra Liepiņa daiļrades.

Ieejas kartes pasākuma apmeklētājiem – Viļakas, Medņevas un Žīguru kultūras iestādēs. Vietu skaits ierobežotā daudzumā.

Saulkrastu Kultūras namā "Zvejniekciems" pulksten 17 pie kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" diriģenta pults stāsies harizmātiskais Ainārs Rubiķis, kura ikdiena paiet prestižās Berlīnes Komiskās operas muzikālā vadītāja amatā. Uz skatuves viņiem pievienosies arī vairāki solisti, tostarp izsmalcinātais soprāns Evija Martinsone un emocionālais vijolspēles talants Daniils Buljevs. Skanēs Georga Pelēča romantiski gaišā partitūra "Plaukstošais jasmīns" un Pētera Butāna dzirkstošā "Brīvdienu mūzika", Selgas Mences sniegotu un ģimenisku Ziemassvētku iedvesmotā "Bērnības zeme" un viņas kādreizējā studenta Jēkaba Jančevska elegantais "Florences valsis", kā arī lappuses no mūsu klasiķu – Jāzepa Vītola un Emīla Dārziņa daiļrades, tostarp "Melanholiskais valsis".

Bezmaksas ielūgumus uz valsts svētku koncertu var saņemt kultūras namā "Zvejniekciems" un Saulkrastu Tūrisma informācijas centrā. Ielūgumu skaits ierobežotā daudzumā.

Viesītes Kultūras pilī pulksten 16 skanēs latviešu iemīļotā komponista Jāņa Lūsēna dziesmas aranžējumos bigbendam, ko radījis Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags.

Koncertā dziedās Zigfrīds Muktupāvels, Aija Vītoliņa. Viņus pavadīs Latvijas Radio bigbends un pats komponists pie taustiņinstrumentiem.

Ieeja bez maksas ar personalizētām ieejas kartēm. Organizatori lūdz pieteikties un izņemt ieejas kartes Viesītes Kultūras pilī. Apmeklētāju skaits ir ierobežots. Informācija pa tālr. 26513349.

Slampes Kultūras pilī pulksten 17.30 ar programmu "Diena aust" uzstāsies Latvijas Radio koris. Kā atgādina organizatori, Latvijas Radio kori uzskata par vienu no Eiropas spožākajiem profesionālajiem kamerkoriem, kas ne tikai meklē un atklāj arvien jaunas kormūzikas dziedāšanas novitātes, bet arī mērķtiecīgi nes Latvijas vārdu un latviešu mūziku tālu aiz mūsu valsts robežām.
18. novembra programmā "Diena aust" izraudzītie darbi simboliski met tiltu gan uz Latvijas Radio kora pirmsākumiem, atgādinot par 2020. gadā nenotikušo 80. dzimšanas dienas svinību reizi, gan arī izgaismo Latvijas mūzikas kultūras rītausmā tapušās dziesmas, kas kļuvušas par neatņemamu latviešu kormūzikas pamatu.

Ieeja ar personalizētām ieejas kartēm. Apmeklētāju skaits ir ierobežots. Vairāk informācijas pa tālr. 28779585.

Apmeklējot pasākumus, jāuzrāda Covid-19 sertifikāts, kas apliecina, ka apmeklētājs (tai skaitā bērns) ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimojis Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā. Apmeklējot pasākumu, obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!