Foto: Shutterstock

Pirmdien, 24. augustā, Ņujorkas laikmetīgās mūzikas interneta radiostacija "Q2" 24 stundas pārraidīs vienīgi latviešu mūsdienu klasisko mūziku īpašā latviešu mūzikas maratonā "24 Hours of Latvian New Music with "Jaunā mūzika: Latvijā"", liecina informācija Eiropas latviešu laikraksta "Brīvā Latvija" mājaslapā.

Maratonam varēs pieslēgties internetā un klausīties visā pasaulē.

Maratona programmu ir sakārtojis tā mākslinieciskais vadītājs un iniciators "Q2" producents Alekss Ambrouzs, kuru interesē latviešu mūzika. Vairāku gadu garumā "Q2" stacija ir saņēmusi starptautiski izdotus latviešu mūsdienu mūzikas diskus, kā arī Latvijā ražotus diskus no Latviešu mūzikas informācijas centra, Latvijas Radio 3 "Klasika", latviešu koriem, vokālistiem, instrumentālistiem un citiem ansambļiem.

Maratona tehniskā puse esot strauji attīstījusies šovasar, taču ideja par to pakāpeniski veidojusies kopš 2011. gada marta, kad "Q2" tika intervēts komponists Pēteris Vasks. Vaska, Santas Ratnieces, Ērika Ešenvalda, Uģa Prauliņa, Riharda Dubras, Indras Rišes un daudzu citu latviešu mūsdienu komponistu mūzikas ieraksti, kā arī latviešu mākslinieku, koru un orķestru ieraksti esot bieži skanējuši "Q2" un tās filiāles kanālā "WQXR" atsevišķos raidījumos un tematiskās programmās. 24.augusta maratons būs pirmā reize kad latviešu laikmetīgā mūzika "Q2" stacijā skanēs nepārtraukti 24 stundas. Latvija ir trešā valsts pēc Polijas un Somijas, kura ir saņēmusi šādu atzinību. "Q2" maratona mājaslapā latviešu mūsdienu mūzika esot raksturota kā "dinamiska un krāsaina".

Par programmu rakstīts, ka tā "pārraidīs 21.gadsimta latviešu skaņumākslas intriģējošākos un spilgtākos paraugus no Pētera Vaska mūzikas ikoniskā majestātiskuma līdz Ērika Ešenvalda, Indras Rišes un Artura Maskata krāšņajām partitūrām un Jēkaba Jančevska, Raimonda Tigula un Santas Ratnieces izsmalcinātajām skaņu gleznām," norādījis laikraksts. Šo un citu latviešu komponistu skaņdarbu atskaņotāji būs valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Radio koris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija", jauniešu koris "Balsis", klavieru trio "Rix", kamerorķestris "Kremerata Baltica" un citi izpildītāji.

Pašlaik "Q2" staciju un tās filiālstacijas klausās vismaz 16 miljoni klausītāju.

Raidījums tiks atkārtots arī sestdien, 29. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!