Foto: AP/Scanpix/LETA
Viens no ietekmīgākajiem un izcilākajiem tenoriem pasaulē – Plasido Domingo – ticis apsūdzēts par seksuālu uzmākšanos, vēsta ārvalstu mediji.

Kopumā deviņas sievietes – astoņas operdziedātājas un viena baletdejotāja – apgalvo, ka šobrīd 78 gadus vecais operas mākslinieks viņām seksuāli uzmācies un nostādījis neērtā situācijā. Vairāki gadījumi ir saistīti ar opermākslas organizācijām un institūcijām, kurās Domingo ieņem vai ir ieņēmis vadošus amatus. Lielākoties šie gadījumi notikuši 80. gadu beigās.

Sešas sievietes apgalvo, ka slavenā spāņu dziedātāja izteiktie seksuālie piedāvājumi viņam likuši justies neērti.

Tāpat vairāki ar operas biznesu saistīti cilvēki apgalvo, ka bijuši liecinieki Domingo izteiktām nepiedienīgām seksuāla rakstura frāzēm jaunām sievietēm. Tas bija "labi zināms noslēpums" operas vidē, citē "Associated Press" (AP).

Pats Domingo pagaidām nav atbildējis uz AP uzdotajiem jautājumiem, taču ir izplatījis paziņojumu, kurā teikts, ka "šie apvainojumi no anonīmām personām turklāt par vairāk nekā 30 gadu senu pagātni ir dziļi satraucoši un tiek pasniegti sagrozīti."

"Ir sāpīgi dzirdēt, ka esmu kādu aizvainojis un licis justies neērti, vienalga cik sen, un par spīti maniem labajiem nodomiem. Ticu, ka visas manas attiecības un sakari vienmēr ir bijuši ar abpusēju piekrišanu. Cilvēki, kuri mani pazīst, vai ir ar mani strādājuši, zina, ka es neesmu tas, kurš tīšām kādu sāpinātu, aizskartu vai apkaunotu." Teikts operas zvaigznes paziņojumā.

Piemēram, viena no sievietēm apgalvo, ka Domingo bāzis rokas viņai zem svārkiem, savukārt trīs cietušās saka, ka dziedātājs ar varu mēģinājis noskūpstīt viņas uz lūpām. Tas noticis gan operas ģērbtuvē, gan viesnīcas numuriņā, gan arī tikšanās laikā pie pusdienām.

"Biznesa pusdienas nav nekas jocīgs. Taču, ja kāds cenšas turēt tavu roku, vai uzlikt savējo uz tava ceļgala šo pusdienu laikā, tas ir mazliet jocīgi. Viņš vienmēr mēģināja mani kaut kā aiztikt un vienmēr arī noskūpstīt," AP stāsta viena no operdziedātājām, kura izteikusi apvainojumus Domingo.

Septiņas no apsūdzības izteikušajām sievietēm apgalvo, ka viņu karjeras ir tikušas ietekmētas, kad viņas atteikušas Domingo izteiktajiem piedāvājumiem. Piemēram, viņas nav tikušas pie iepriekš apsolītām lomām.

Tikai viena no dziedātājām – mecosoprāns Patrīcija Vulfa – ļāvusi AP atklāt viņas vārdu. Savukārt pārejās vēlējušas palikt anonīmas, jo joprojām strādā kā operdziedātājas un baidās no sankcijām.

Vairākas sievietes stāstījušas līdzīgus stāstus, par to kā Domingo viņām zvanījis vēlos vakaros un pieprasījis nekavējošas tikšanās, lai sniegtu padomus karjeras uzlabošanai.

Sievietes AP atklājušas, ka viņas iedrošinājusi #MeToo kustība, kas 2017. gadā atklāja virkni seksuālas uzmākšanās un aizskaršanas gadījumu Holivudā, saistībā ar ietekmīgo producentu Hārvija Vainstīnu.

Savukārt Domingo savā publiskajā paziņojumā paudis, ka atzīst – likumi un standarti mūsdienu pasaulē ir ļoti atšķirīgi no tā, kādi tie bija vēl nesenā pagātnē. "Esmu svētīts ar vairāk nekā 50 gadu gadu operdziedātāja karjeru un turēšos pie augstākajiem standartiem," teikts paziņojumā.

Šobrīd 78 gadus vecais Domingo joprojām uzstājas un piedalās operu iestudējumos. Viņš regulāri redzams Londonas Karaliskās operas izrādē "Traviata", tāpat plānots, ka 2020. gada jūnijā viņš piedalīsies Verdi operas "Dons Karloss" uzvedumā šajā opernamā.

Jāpiebilst, ka Domingo kopš 1962. gada ir precējies ar meksikāņu soprānu Martu Domingo, kura ir viņa otrā sieva.

Londonas Karaliskā opera otrdien izplatījusi paziņojumu, kurā pauž, ka vadība nekad nav saņēmusi šāda veida informāciju par Domingo, ņemot vērā, ka viņš ir biežs viesis gan kā dziedātājas, gan diriģents. Tomēr vienlaikus Karaliskās operas paziņojumā teikts, ka pret šāda veida gadījumiem viņiem nebūs nekādas iecietības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!