15. janvārī, pulksten 19, Lielajā Ģildē, pēc ilgāka laika Latvijas publiku gaida tikšanās ar jauno Latviešu operas zvaigzni Marinu Rebeku, kura šosezon uzstājusies Vīnes Valsts operā, Londonas Karaliskajā Koventgārdena operā un Ņujorkas Metropoles operā.

Kā portālu "Delfi" informēja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) runasvīrs Mārtiņš Pučka, latviešu operdīva ar pasaules slavu Marina Rebeka vienreizējā atkalredzēšanās solokoncertā Rīgā ar LNSO izdziedās franču un itāļu skaistākās operas lappuses: Džoakīno Rosīni Uvertīru operai "Semiramīda", Džoakīno Rosīni Semiramīdas kavatīni Bel raggio lusinghier no operas "Semiramīda", Šarla Guno Margaritas ārija L'air des bijoux no operas "Fausts", Šarls Guno Valsis no operas "Fausts" 2. Cēliena, Žils Masnē Manonas ārija Adieu, notre petite table no operas "Manona", Šarls Guno Džuljetas ārija "Dieu! Quel frisson court dans mes veines" no operas "Romeo un Džuljeta", Žila Masnē Manonas gavotino operas "Manona", Žila Masnē "Meditācija" no operas "Taīda", Gaetāno Doniceti Norīnas ārija Quel guardo il cavaliere no operas "Dons Paskvāle", Vinčenco Bellīni Uvertīru operai "Norma" un Gaetāno Doniceti Lučijas āriju Regnava nel silenzio no operas "Lučija di Lamermūra".

Jau vēstīts, ka sakarā ar Volfganga Amadeja Mocarta operas Dons Žuans jauniestudējumu Ņujorkas Metropolitēna operā, kurā Latvijas soprāns Marina Rebeka dzied donnas Annas lomu, plānotais koncerts Rīgā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri tika pārcelts no šī gada 24. novembra uz 2012. gada 15. Janvāri, bet visas uz novembra koncertu iegādātās biļetes derīgas ieejai janvāra koncertā vai līdz pasākuma norisei tās iespējams atgriezt jebkurā "Biļešu Paradīzes" tirdzniecības vietā.

Par starptautiski atpazīstamu jaunās paaudzes opermūzikas zvaigzni Marinu Rebeku padarīja viņas debija Zalcburgas festivālā 2009. gada augustā, kur viņa piedalījās Džoakīno Rosīni operas "Mozus un faraons" jauniestudējumā (diriģents Rikardo Muti, režisors Jirgens Flimms). Pēc karjerā nozīmīgās 2009./2010. gada sezonas, kurā Rebeka kopā ar Skotijas Karalisko Nacionālo orķestri un diriģentu Stefanu Denēvu atskaņoja Bendžamina Britena "Kara rekviēmu", kā arī dziedāja Mikaēlas lomu divos "Karmenas" iestudējumos: Bādenbādenē ar diriģentu Teodoru Kurentzisu un Valensijas Palau de les Arts ar diriģentu Zubinu Metu, sekoja viņas panākumiem bagātās debijas Lodonas Koventgārdena operā ar Violetas lomu operā "Traviata" (2010. gada jūlijs) un Berlīnes Vācu operā ar donnas Annas lomu "Donā Žuanā" (2010. gada oktobris).

Tālākā nākotnē dziedātājai plānots piedalīties "Vilhelma Tella" iestudējumā Nīderlandes operā Amsterdamā, "Traviatas" iestudējumos Čikāgas Liriskajā operā un Ņujorkas Metropoles operā, kā arī "Pērļu zvejnieki", Così fan tutte, "Mīlas dzēriens", "Traviata" un "Lučija di Lamermūra" Cīrhes opernamā un "Hofmaņa stāsti" Vīnes Valsts operā. Ar Violetas lomu "Traviatā" solistei plānotas arī debijas festivālā Maggio Musicale Florencē un Bavārijas Valsts operā Minhenē.

Koncertžanrā Marina Rebeka debitēs ar Svētās Čečīlijas Nacionālās akadēmijas simfonisko orķestri Romā, atskaņojot Rosīni Petite Messe Solennelle orķestra versiju Antonio Papano vadībā, kas tiks ierakstīts arī kompaktdiskā un izdots EMI apgādā. 2013. gadā viņa atgriezīsies Milānas "La Scala", kur izpildīs Georga Fridriha Hendeļa un Volfganga Amadeja Mocarta koncertprogrammu ar "La Scala" filharmonisko orķestri Otavio Dantones vadībā.

2011. gada augustā Rosīni Operas festivālā Pezaro dziedātāja uzstājās ar solokoncertu, kam 2012. gada pavasarī sekos viņas solokoncerts Londonā - Sv. Džona baznīcā Smita skvērā.

Marina Rebeka sadarbojusies vai sadarbosies arī ar tādiem diriģentiem kā Alberto Dzeda, Īves Ābels, Mihails Jurovskis, Kirils Karabics, Alesandro de Marki, Roberto Abado, Gustavs Kūns, Mikele Marioti un citiem.
Par Marinas Rebekas starptautiskās karjeras sākuma punktu uzskatāms 2007. gada Rosīni Operas festivāls Pezaro, kur viņa dziedāja grāfienes di Follevillas un Kortēzes kundzes lomas operas "Ceļojums uz Reimsu" iestudējumā. Dziedātāja nekavējoties tika uzaicināta piedalīties arī nākamā gada festivālā, kur ar lieliem panākumiem izpildīja Annas lomu operā "Mehmeds II".

2008./2009. gada sezonā Rebeka debitēja Milānas operteātrī La Scala, izpildot grāfienes di Follevilles lomu "Ceļojumā uz Reimsu", kā arī debitēja Adīnas lomā operas "Mīlas dzēriens" jauniestudējumā Latvijas Nacionālajā operā.

Pēdējo sezonu laikā viņa dzidājusi arī Violetu "Traviatā" Hamburgas Valsts operā, Vīnes Tautas operā, Latvijas Nacionālajā operā un Erfurtes teātrī, kā arī Annu "Mehmedā II" Japānas turnejā kopā ar Rosīni Operas festivālu. Viņai bijušas arī vairākas nozīmīgas debijas: Agileja Hendeļa operā "Tēzejs" Berlīnes Komiskajā operā ar, Eletra Mocarta operā "Idomeneo" Lorēnas Nacionālajā operā Nansī, savukārt ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri viņa izpildījusi soprāna partiju Johannesa Brāmsa "Vācu rekviēmā", bet Altenbergā, Ķelnē un Liverpūlē kopā ar Liverpūles Karalisko filharmonisko orķestri piedalījusies Britena "Kara rekviēma" atskaņojumos.

Marina Rebeka dzimusi Rīgā, sākuma muzikālo izglītību ieguvusi mūzikas skolā "Rīdze" un Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolā Natālijas Kozlovas vadībā. Muzikālo izglītību turpinājusi Romā: 2006. gada jūnijā viņa absolvēja Romas Starptautisko mākslas akadēmiju, bet gadu vēlāk - Sv. Čečīlijas konservatoriju. Viņa piedalījusies arī Mozarteum universitātes Starptautiskajā vasaras akadēmijā Zalcburgā, kur mācījās pie Greisas Bambrijas, un studējusi Rosīni akadēmijā Pezaro pie Alberto Dzedas.

Marina Rebeka ir vairāku vokālo konkursu laureāte, no kuriem nozīmīgākā ir uzvara slavenajā "Neue Stimmen" konkursā 2007. gadā, kas norisinās Giterslo pilsētā Vācijā. 

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!