Pieminot 80 gadus kopš 1941. gada deportācijām 14. jūnijā pulksten 19 tiešraidē no Rīgas Doma izskanēs orķestra "Rīga" koncerts "Pia memoria".

Kā "Delfi" informēja orķestra pārstāvji, koncerta solisti būs čelliste Māra Botmane un mežradznieks Mārcis Miķelsons. Koncerts būs skatāms bez maksas orķestra kontos "Youtube" un "Facebook" vietnēs un klausāms Latvijas Radio 3.

1941. gada 14. jūnijā īstenotās masu deportācijas pielika nežēlīgu punktu vairāk nekā piecpadsmit tūkstošu Latvijas iedzīvotāju ikdienas dzīvēm un nākotnes sapņiem dzimtenē. Traģisma noskaņas mijas ar gaišām skumjām un apceri Orķestra "Rīga" diriģenta, mākslinieciskā vadītāja Valda Butāna veidotajā latviešu un ārvalstu komponistu skaņdarbu programmā. Tā koncertā izskanēs kā lūgšana par komunistiskā genocīda upuriem un politiski represētajiem visā pasaulē.

Sakrālā tematika kā dziļš iedvesmas avots ir viens no norvēģa Knuta Nīsteda (1915-2014) un latviešu komponista Romualda Jermaka (1931) radošo gājumu kopsaucējiem. Koncertā iekļauti abu brieduma gados rakstītie opusi mirušo piemiņai – Nīsteda majestātiskais Rekviēms deviņiem metāla pūšaminstrumentiem "Pia memoria" (Mīlošā piemiņā) un dziedinošā pirmā daļa "Requiem aeternam" no Jermaka Rekviēma sporānam, tenoram, vīru korim un ērģelēm Viļņa Šmīdberga pārlikumā pūtēju orķestrim. Instrumentālu versiju bez kora balsīm tai veidojis Valdis Butāns.

Komponistes Gundegas Šmites (1977) skaņdarbs "Mir geht ein Licht auf" (No manis izstaro gaisma), kuru radot pētīta Johana Sebastiana Baha daiļrade, ir personīgs, laikmetīgās mūzikas valodā komponēts veltījums tēva piemiņai. Savukārt programmā iekļautā trešā daļa "Kade pārnāksi, bāleliņ?" no Selgas Mences (1953) oratorijas "Laika vējos" atgādinās par latviešu tautai kopīgām sūrajām vēstures lappusēm.

Jakova Raskina pārlikumā pūtēju orķestrim izskanēs otrā daļa "Adagio" no Jāņa Ivanova (1906- 1983) Koncerta čellam ar orķestri, kurā apcerīgas noskaņas raisīs čellistes Māras Botmanes un orķestra saspēle. Mežraga tembrālās nokrāsas iemirdzēsies Orķestra "Rīga" mežragu grupas koncertmeistara Mārča Miķelsona solo "Pasakā mežragam ar orķestri", kuras autors ir Mendelis Bašs (1919 - 2012).
Klausītāji dzirdēs arī "Elēģiju" – vienu no romantiskajiem, tēlainākajiem amerikāņu komponista Džona Bārnsa Čānsa (1932 - 1972) skaņdarbiem simfoniskajam pūtēju orķestrim.

1941. gada 14. jūnijā notika pirmā masu deportācija, kad no Latvijas uz Sibīriju tika izsūtīti vairāk nekā 15 000 Latvijas iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!