Foto: Publicitātes foto

Pirmdien, 17. novembrī plkst. 19 Lielajā ģildē skanēs latviešu mūzikas koncerts "Latvijas ainavas", kurā Profesionālo pūtēju orķestri "Rīga" diriģēs Guntis Kuzma, Andis Klučnieks un Rihards Zaļupe.

Koncerta programmā ietverti divi pirmatskaņojumi un Imanta Kalniņa, Jāzepa Vītola, Jēkaba Mediņa un Gunāra Ordelovska skaņdarbi. Piedalīsies solisti Oskars Petrauskis, Arvydas Kazlauskas un Raivo Lallo.

Koncerta pirmajā daļā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā tiks atskaņota Gunāra Ordelovska "Svētku uvertīra". Tai sekos Jēkaba Mediņa Klarnetes koncerts, kas sacerēts Otrā pasaules kara gados un kura orķestra partijas pārlikumu pūtēju orķestrim savulaik veicis Mendelis Bašs.

Klarnetes solo spēlēs Profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" koncertmeistars Raivo Lallo - pēdējos gados Rīgas publikai bijusi iespēja viņu dzirdēt kā solistu S. Makkalistera dubultkoncertā "Freebirds" un I. Stravinska "Ebony Concerto".

Pirmās daļas noslēgumā izskanēs Latvijā sen nespēlēts Jāzepa Vītola tēlojums "Līgo", kas tapis 1889. gadā – laikā, kad J. Vītola dzīve un daiļrade saistījās ar Pēterburgas konservatoriju un kad Latviešu Vispārējo Dziesmu svētku pirmajos simfoniskajos koncertos tika reprezentēti pirmie latviešu simfoniskie darbi. Pūtēju orķestrim "Rīga" šo skaņdarbu pārlicis Gunāra Ordelovska līdzgaitnieks Jakovs Raskins.

Koncerta otrajā – jaundarbu daļā, izskanēs divi pirmatskaņojumi.

Ilonas Breģes "Saulains stūrītis" diviem saksofoniem un pūšaminstrumentiem sacerēts 2011. gadā Aspazijas dzejas ietekmē un to kopā ar orķestri atskaņos solisti Oskars Petrauskis (soprāna saksofons), Arvydas Kazlauskas (tenora saksofons) un diriģents Andis Klučnieks.

"Darba ideja sakņojas noskaņās un emocijās no latviešu dzejnieces Aspazijas pirms 100 gadiem – 1910. gadā – sarakstītā dzejoļu krājumā "Saulains stūrītis". Tā ir pirmā daļa no dzejnieces "liriskās biogrāfijas" un vēsta par Aspazijas bērnību un agrajiem jaunības gadiem" stāsta komponiste Ilona Breģe.

Savukārt Rihards Zaļupe par savu jauno, tikko pabeigto opusu, kuru koncertā pats arī diriģēs, saka, ka "ideja rakstīt koncertsvītu par Palatīnu radās iedvesmojoties no izcilā itāļu gleznotāja Džovanni Batista Piranēsī (Giovanni Battista Piranesi) gleznas "Cēzaru pilsdrupu paliekas Palatīnā"(Veduta degli Avanzi della Case de Cesari sul Palatino...)".

Svīta "Palatīna svētki" sastāv no četrām daļām: Rīts Palatīna kalnā, Domiciāna stadions, Farnēzes aizliegtais dārzs, Apollona templis Palatīna. Mūzika ir programmatiski tēlaina, orķestra skanējums tuvināts simfoniskā orķestra skanējumam, izmantota pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu savstarpējā saspēle un konkurence.

Koncerts noslēgsies ar Imanta Kalniņa Ceturtās simfonijas pirmās daļas atskaņojumu diriģenta Anda Klučnieka interpretācijā.

Ar Rīgas domes atbalstu uz koncertu "Latvijas ainavas" ir pieejami bezmaksas ielūgumi, kurus var saņemt orķestra birojā Kronvalda bulvārī 8 darba dienās no 12 līdz 14, kā arī Lielās ģildes kasē tās darba laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!