Šoruden, 26. un 27. oktobrī Durbē gaidāmā mūzikas, mākslas un ražas festivāla "Zemlika" programma papildināta ar vairākiem jauniem mūziķiem, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori no SKYR.

Līdzās jau iepriekš publiskotajiem māksliniekiem, festivāla muzikālā programma tiek papildināta ar franču duetu "Ray Bartok", instrumentālās kamermūzikas ansambli "Vētras saites", citādās popmūzikas apvienību "Starmetis" un psihedēliskās folk mūzikas grupu "Das Sonntags Legion".

"Grūti izšķiramo sastāvdaļu muzikālā kokteiļa autori "Ray Bartok" jeb Tino Rejs (Tino Ray) un Fils Rejs Bī (Phil Ray B) ar Francijas Kultūras centra Rīgā atbalstu Latvijā viesosies pirmoreiz. Tandēmā muzicēt abi sākuši salīdzinoši nesen – 2006. gada nogalē, taču viens otru pazīst jau vairāk nekā 20 gadus. Sākotnējie kopīgie meklējumi vairākās citās apvienības Tino un Filu noveda pie atklāsmes, ka dzīvās uzstāšanās, kurās joprojām saglabāti dejojami rokmūzikas elementi, zināma deva kinemagrāfijas un abu vēl neapgūts instrumentu salikums – bungas un "sempleris" – ir tas, ko turpmāk pazīsim kā "Ray Bartok". Arī solīdi uzvalki, kino klasikas video kolāžas, slīpēts humors un apsēstība ar sievietēm ir daļa dueta vizītkartes," raksta SKYR pārstāvis Miks Magone.

"Vētras Saites" izveidojās 2008. gada nogalē, kad fotogrāfe Inese Kalniņa palūdza Ģirtam Pavēnim radīt muzikālo noformējumu viņas personālizstādes "Brīvās robežas" (vīriešu kailfoto) atklāšanā. Ģirtam (ģitāra), pieaicinot Latvīti Podiņu (kokle) un Jāni Cīruli (džamba), viena pēc otras radās daudzveidīgas muzikālas kompozīcijas, kuru dēļ ansamblis turpina darbību. No 2011. gada oktobra epizodiski ansamblim pievienojas kontrabasists Ansis Klucis. Kā apgalvo paši, ansamblis spēlē instrumentālu kamermūziku fotoambient estētikā. Ansambļa skanējumā galvenais akcents ir Latvītes Podiņas kokle, kura, saspēlē ar ģitāru un džambi, rada oriģinālu, īpaši skaistu noskaņu, kuras liecinieki būs festivāla pirmās dienas koncertu apmeklētāji A. Kronvalda vēsturiskajā skolas ēkā.

Savdabīgās un citādās popmūzikas kvartets "Starmetis" radies 2010. gada vasarā Cēsīs. Grupas nosaukums simbolizē saules enerģiju, tās dzīvību nesošo funkciju. Mūzikā tiek eksperimentēts ar dzīvajiem un elektroniskajiem instrumentiem, nemēģinot ietilpt stilistiskos rāmjos, bet brīvi ļaujoties mūzikas diktētajiem virzieniem. Grupa kāpusi uz skatuves Latvijas festivālos un klubos, kā arī pašu spēkiem izdevuši pirmos ierakstus.

"Das Sonntags Legion" paši sevi dēvē par "psihedēliskā folk" grupu, kurā spēlē mūziķi no grupām "Soundarcade", "S.I.L.S", "Inokentijs Mārpls", "Tesa", "Silards" un "Versus". Grupas daiļradi raksturo gan trīsminūšu instrumentālas liriskas poēmas, gan vairāk kā desmit minūšu garas "sačakarētas" simfonijas, kurās sprēgā un kauc ģitāras, virpuļo un skumji čīkst stīgu aranžijas, un skan dziedājumi par nemieru, sapņiem, atelpas un spēka meklējumiem. "Das Sonntags Legion" savu debijas albumu "Acid Rain Will Eat Our Culture" izdeva 2010. gadā "Melo Records" paspārnē.

Jau ziņots, ka festivālā "Zemlika" šogad uzstāsies Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" mākslinieki "AUN" un "thisquietarmy" no Monreālas Kanādā, "Sun Glitters" no Luksemburgas, Roberts Eiki Obrijs Louvs jeb "Lichens" no Ņujorkas, dziedātāja "Oy" jeb Džoja Fremponga no Šveices un daudzi citi.

Biļetes uz visiem festivāla koncertiem šobrīd maksā 18 latus. Tuvojoties festivālam tās kļūs dārgākas, kā arī, ņemot vērā Durbes luterāņu baznīcas ietilpību, pieejamas būs divu dienu biļetes uz koncertiem Durbes kultūras namā un A. Kronvalda vēsturiskajā skolas ēkā, bet ne vairs baznīcā. Biļetes nopērkamas visās "Biļešu servisa" kasēs.

Pirmais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika" notika 2011. gada 28. un 29. oktobrī Latvijas mazākajā pilsētā Durbē. Divu dienu laikā tajā uzstājās vairāki ārvalstu un vietējie mūziķi un kolektīvi – Nilss Frāms (Nils Frahm) no Vācijas, "Library Tapes" no Zviedrijas, "Barn Owl" no ASV, "Prinspóló" no Īslandes, "Aluk Todolo" no Francijas, pašmāju "Iļģi", "Stūrī Zēvele", Kaspars un Jēkabs Dimiteri un vairāki citi. Īpaša bija Eidena Beikera (Aidan Baker) kopīga uzstāšanās ar "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartetu un ekspromta vietējo mūziķu kolektīvu "The Burning Kulba". Notika arī vairākas bezmaksas muzikālas un mākslas meistardarbnīcas bērniem un jauniešiem, diskusijas par un ap neatkarīgo mūziku, jau pieminētais tirgus, teātra izrāde, filmu seansi un vairākas citas aktivitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!