Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI
Latvijas Nacionālajā operā 7. martā notika Lielās mūzikas balvas 2022 pasniegšanas ceremonija, kurā par izcilību un sasniegumiem paziņoti laureāti astoņās kategorijās.

Kategorijā "Gada koncerts" laureātu godā – "Čudars Trio" – ģitārists Matīss Čudars, basģitārists Edvīns Ozols un sitaminstrumentālists Ivars Arutjunjans. Viņi godalgoti par koncertu "Melodiskais avangards", kas norisinājās 2022. gada 19. jūlijā kultūrtelpā "M/Darbnīca". Koncerta rīkotājs – "M/Darbnīca".

Kategorijā "Par izcilu interpretāciju" balvu ieguvusi starptautiski pazīstamā latviešu vijolniece Vineta Sareika par Johannesa Brāmsa Koncertu vijolei un orķestrim, kas izskanēja 2022. gada 23. septembrī Lielajā ģildē kopā ar Valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" un diriģentu Normundu Šnē.

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Balvu "Par izcilu sniegumu gada garumā" saņēma sitaminstrumentālists Guntars Freibergs.

Kategorijā "Gada uzvedums" laureāts ir Annas Fišeres opera "Vēsā", kas pirmizrādi piedzīvoja Valmieras vasaras teātra festivāla programmā topošajā laikmetīgās mākslas telpā "Kurtuve". Opera "Vēsā" ir Katrīnas Neiburgas ideja un koncepcija, režisors Klāvs Mellis, diriģents Artūrs Gailis. Rīkotājs – Valmieras Vasaras teātra festivāls.

Nominācijā "Par izcilu darbu ansamblī" sudraba statuete nonāca čellistes Ingas Ozolas rokās.

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Nominācijā "Gada jaundarbs" laureāta godā tika Andra Dzenīša Otrā simfonija "Silts vējš", tā pirmatskaņojums notika 5. martā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Andra Pogas izpildījumā.

Kategorijā "Gada jaunais mākslinieks" laureāte ir dziedātāja Arta Jēkabsone.

Auditorijas simpātijas balsojums portālā "Delfi" norisinājās no 13. februāra līdz 5. martam. Visvairāk skatītāju simpātiju balsu saņēma nominants kategorijā "Gada jaunais mākslinieks" – Rīgas Doma kora skolas mūziklu nodaļas audzēkņi Kārļa Lāča mūzikla "Pūt, vējiņi!" iestudējumā.

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Jau ziņots, ka šogad par mūža ieguldījumu balvu saņēmušas dziedātāja Lilija Greidāne, kā arī dziedātāja un vokālā pedagoģe Aina Bajāre.

Kā vēsta Lielās mūzikas balvas rīkotāju pārstāvji, gadsimta ceturksni Ainas Bajāres radošais mūžs bija saistīts ar Rīgas Operetes teātri un jau vairāk nekā četras desmitgades viņas dzīvesceļš nav iedomājams bez pedagoģiskā darba, vokālās mākslas smalkumus palīdzot izzināt Latvijas vadošo koru māksliniekiem. Sieviešu koris "Dzintars" un jauniešu kolektīvs "Kamēr...", arī Valsts akadēmiskais koris "Latvija" par savu īpašo skanējumu pateicības vārdus velta tieši Bajāres pašaizliedzīgajai gādībai, kurā ļoti augsti profesionālie standarti un smalka emocionālā inteliģence lieliski savijusies ar spēju iedvesmot un motivēt.

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Otra mūža balvas ieguvēja Lilija Greidāne tiek raksturota kā stalta un skaista, skatuviski pārliecinoša, emocionāli aizkustinoša, stipra un dvēseliski gaiša, ar skanīgu balsi un mūžam mainīga. Viņas daudzšķautņainais talants vairāk nekā trīs desmitgades saistoši atklājies uz Latvijas Nacionālās operas skatuves, uzrunājis izvērstu vokālinstrumentālu opusu atskaņojumos un saviļņojis izcilās kamermūzikas programmās, tostarp arī tāltālās zemēs. Un vēl aizvien tas atbalsojas līdzcilvēku atmiņās un ieskaņojumos, un arvien jaunā kvalitātē turpina dzīvot caur viņas izlolotajiem studentiem, starp kuriem ir arī starptautiski pieprasīti vokālās mākslas meistari.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. LMB organizē VSIA "Latvijas koncerti" sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

LMB 2022 žūrijā strādāja: Daina Markova, muzikoloģe, žūrijas priekšsēdētāja; Ilze Medne, muzikoloģe, Latvijas Radio 3 "Klasika" žurnāliste; Maruta Rubeze, muzikoloģe, Latvijas Radio 3 "Klasika" žurnāliste; Iveta Grunde, muzikoloģe, mūzikas pedagoģe un docētāja; Lauma Mellēna-Bartkeviča, mūzikas un teātra kritiķe, JVLMA Zinātniskās pētniecības centra pētniece; Mareks Ameriks, džeza mūzikas izdevniecības "Jersika Records" dibinātājs un vadītājs; Ilmārs Šlāpins, publicists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!