Foto: LETA

Trešdien, 9. jūlijā, Rīgā svinīgi atklāta 8. Pasaules koru olimpiāde.

Lielākā pasaules koru mūzikas festivāla, kas notiks līdz 19.jūlijam Rīgā, mērķis ir apvienot korus draudzīgā sacensībā un apliecināt kopā dziedāšanas nozīmīgumu.

Desmit dienu laikā Rīgas koncertzālēs un parkos norisināsies konkursi 29 kategorijās, meistarklases un semināri, īpašie koncerti un koru draudzības koncerti, dalībnieku gājiens un daudzi citi aizraujoši pasākumi. Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000. gada un notiek reizi divos gados.

Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar interesantiem faktiem un skaitļiem par Pasaules koru olimpiādes norisi, vēsturi un tradīcijām.

5 kontinenti, 73 valstis

Uz Pasaules koru olimpiādi Rīgā ieradušies 460 kori un 27 000 dalībnieku no 73 valstīm.

Atklātais konkurss ir atvērts visiem koriem. Atbilstoši Pasaules koru olimpiādes moto „Augstākais gods ir piedalīties" tas paredzēts koriem ar dažādu prasmju līmeni un it īpaši tiem, kam nav iepriekšējas pieredzes vai ir pavisam maza konkursu pieredze. Žūrija novērtēs dalībnieku māksliniecisko prasmju līmeni, un kolektīvi atkarībā no iegūto punktu skaita saņems Zelta, Sudraba vai Bronzas diplomu.

Čempionu konkurss ir paredzēts koriem, kas jau ir pierādījuši savas prasmes citos starptautiskos vai nacionāla līmeņa konkursos. Čempionu konkursā kori saņems diplomus, Bronzas, Sudraba vai Zelta medaļas atbilstoši iegūtajam rezultātam, bet katras kategorijas kolektīvam, kas iegūs vislielāko punktu skaitu, tiks piešķirta trofeja un tituls „Pasaules koru olimpiādes čempions 2014".

Stāsts par čemionu balvu un medaļām

Čempionu balvas un medaļu autore ir Latvijas māksliniece Olga Šilova, kura savu radošo ieceri raksturo šādi: „Kalna motīvs un tilta ritmiskās līnijas rosina iztēli, simbolizējot mūzikas pozitīvo dabu, kas pārvar valstu un kultūru robežas, bet balvā iestrādātais dzintars aizved mūs domās uz Latviju - dzintara lāsi Baltijas jūras krastā, astotās Pasaules koru olimpiādes mājvietu. Metāls ir ciets un neelastīgs. Tā izprašanai ir nepieciešams laiks. Līdzīgi ir arī ar mūziku, kur nošu raksts atdzīvojas tikai interpreta sirds pieskārienā." Čempionu balva izgatavota no alumīnija, tā sver nepilnu kilogramu.

Pasaules koru olimpiādes Miera zvans

Viens no skaistākajiem Pasaules koru olimpiādes Atklāšanas ceremonijas mirkļiem 9. jūlijā - Pasaules koru olimpiādes karoga pacelšana Arēnā Rīga, skanot Pasaules koru olimpiādes himnai. Tās mūzikas autors ir vācu komponists Karls Ernsts Zasse (Karl Ernst Sasse), bet vārdu autors - Džerijs Džordans (Jerry Jordan), ASV.

Pasaules pirmatskaņojums

Pasaules pirmatskaņojums Pasaules koru olimpiādē - Ērika Ešenvalda skaņdarba pirmatskaņojums īpašā koncertā Latvijas Nacionālajā Operā - "The King's Singers", "Latvian Voices" un "Xylem TRIO" 16. jūlijā plkst. 20.

Nedaudz par vēsturi...

Pasaules koru olimpiāde ir lielākās starptautiskās koru sacensības pasaulē. Tās var uzskatīt arī par koru mūzikas olimpiskajām spēlēm.

Pirmā Pasaules koru olimpiāde notika Lincā, Austrijā 2000. gadā.

Pasaules koru olimpādes ideja ir līdzīga olimpiskajām spēlēm sportā: miermīlīgas sacensības neatkarīgi no dalībnieku izcelsmes, ādas krāsas vai reliģiskās piederības.

Pasaules koru olimpiādes moto: "Dziesma vieno nācijas".

Pasaules koru olimpiādes galvenais simbols ir Pasaules koru olimpiādes karogs, kurā savītie pusapļi simbolizē piecus kontinentus.

Pasaules koru olimpiādes Miera zvans ir otrs svarīgais festivāla simbols, - tas salīdzināms ar sporta pasaules olimpisko spēļu olimpisko uguni.

Pasaules koru olimpiāde absolūtos skaitļos

Garāko ceļu uz Rīgu mēro koris „Sydney Gay and Lesbian Choir" no Dārlinghērstas Jaundienvidvelsā, Austrālijā - 15 319 km (9519 jūdzes) taisnā līnijā. Viņi mēro šo tālo ceļu, lai pirmo reizi piedalītos Pasaules koru olimpiādē.

Koris ar vislielāko dziedātāju skaitu ir „Singout GOSPEL MASS CHOIR" no Vācijas, kurā ir 109 dziedātāji, „Stellenbosch University Choir" no Dienvidāfrikas ar 108 dziedātājiem un „Hwa Chong - Nanyang Choir" no Singapūras ar 102 dziedātājiem.

Vienīgais koris, kas piedalījies visās astoņās Pasaules koru olimpiādēs, ir bērnu koris „Čarobna Frula" no Zagrebas, Horvātijas.

Desmit Pasaules koru olimpiādes čempioni, kas uzvarēja vienā vai vairākās konkursa kategorijās 7. Pasaules koru olimpiādē 2012. gadā Sinsinati, ASV, ieradīsies Rīgā, lai aizstāvētu savu titulu:

„Vocalista Angels", Indonēzija (kategorijā „Bērnu kori");

„Guangdong Experimental Middle School Choir", Ķīna („Viendabīgie jauniešu kori");

„Diocesan Boys' School Choir", Ķīna/Honkongas īpašais administratīvais rajons (ĪAR) („Jauniešu vīru kori");

„The Sunday Night Singers", ASV („Jauktie kamerkori");

„Stellenbosch University Choir", Dienvidāfrika („Sakrālā mūzika" un „Jauktie kori");

„Männerstimmen Basel", Šveice („Vīru kori");

„Stellenberg Girls Choir", Dienvidāfrika („Garīgā satura mūzika" un „Laikmetīgā mūzika");

„Dekoor Close Harmony", Nīderlande („Populārā koru mūzika" un „Džezs");

„Niños Cantores de la Orquesta Sinfónica Juvenil y Camerata Larense", Venecuēla („Folklora");

„Kearsney College Choir", Dienvidāfrika („Skatuviskā folklora").

Kopējais priekšnesumu skaits visās konkursu kategorijās būs vairāk nekā 750.

Kopējais dziedāšanas laiks visās konkursu kategorijās un koru priekšnesumos būs aptuveni 10 460 minūtes - vairāk nekā septiņas dienas nepārtrauktas koru dziedāšanas.

Lielākais priekšnesumu skaits būs vērojams kategorijās „Folklora" un „Bērnu kori" - katrā pa 60 priekšnesumiem. Kategorijā „Jauktie kamerkori" piedalīsies 58 kori, kategorijā „Sakrālā mūzika a cappella" būs vērojami 52 priekšnesumi.

Valsts ar lielāko dalībnieku skaitu ir pasākuma rīkotāja Latvija ar 102 koriem. Tai seko Ķīna ar 82 koriem (ieskaitot Honkongas ĪAR, Makao ĪAR un Taivānu).

Starptautisko žūriju veido 81 augsti kvalificēts un starptautiski atzīts koru eksperts. Viņi pārstāv 39 dažādas valstis un kvalifikācijas koncertos strādās grupās pa trim, atklātajā konkursā - grupās pa pieciem un čempionu konkursā - grupās pa septiņiem.

Oficiālo dziesmu īpaši Pasaules koru olimpiādei 2014 Rīgā sarakstījis viens no slavenākajiem latviešu komponistiem Ēriks Ešenvalds. Dziesmas vārdu autors ir Rabindranats Tagore.

Kopumā notiks 67 koncerti, tostarp draudzības koncerti, svinīgie koncerti, čempionu koncerti un zvaigžņu koncerti. Papildus tiem notiks arī 24 meistarklases.

Pasaules pirmatskaņojums ir viens no priekšnosacījumiem dalībai kategorijā C20 „Laikmetīgā mūzika". Ir sacerēti 20 jauni kormūzikas darbi, kas pirmo reizi tiks atskaņoti Pasaules koru olimpiādē Rīgā. Tādējādi Pasaules koru olimpiāde ir pasākums, kas veicina novatorisku jaunradi kormūzikā.

Pasaules koru olimpiādes 2014 miera zvanu 12 nedēļu laikā izgatavoja „Royal Bell Foundry Petit & Fritsen", un tas sver 480 kg (1058 mārciņas), no kuriem 20 kg (44 mārciņas) sver zvana mēle vien. Zvana skaņas frekvence ir 440 Hz.

Skaitot tikai pārbraucienus, ko kori un to individuālie dalībnieki veiks no lidostas uz Rīgas centru un atpakaļ, kopā tiks nobraukti 4215 kilometri (2619 jūdzes), kas pielīdzināms gandrīz desmit braucieniem no Latvijas austrumu līdz rietumu robežai.

Kopējais Rīgā pavadīto nakšu skaits Pasaules koru olimpiādes laikā sasniegs 77 700 nakšu dalībniekiem vien. Komandas nakšņošana šajā skaitlī nav iekļauta.

Kopējais koru pasūtīto maltīšu skaits ir sasniedzis 62 000 maltīšu.

Iepriekšējās Pasaules koru olimpiādēs no Latvijas piedalījušies 16 kolektīvi, kopā uz Latviju pārvedot vienu bronzas, 15 sudraba un 14 zelta godalgas, kā arī četrus Pasaules koru olimpiādes čempiona titulus: jauniešu koris „...kamēr" diriģenta Māra Sirmā vadībā 2006. gadā Ķīnā kļuva par trīskārtēju čempiona titula ieguvēju, bet vokālā grupa „Latvian Voices" čempiona titulu ieguva 2012. gada olimpiādē ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!