Foto: Publicitātes attēli
24. oktobrī plkst. 18:00 mūzikas namā "Daile" norisināsies pasaules mūzikas festivāla "Porta" vienīgais koncerts, kurā uzstāsies Igaunijas mūziķu duets "Puuluup" un somu multiinstrumentāliste un dziedātāja Maija Kauhanen.

Festivāla viesmāksliniekus papildinās latviešu mūziķu piedalīšanās. Mūziķe Sniedze Prauliņa uzstāsies kopā ar igauņu duetu "Puuluup", apvienojot abu tautu skanīgākās tradīcijas, savukārt Raimonds un Oskars Petrauski performēs kopā ar Somijas multiinstrumentālisti Maiju Kauhanen.

Maija Kauhanena spēlē somu kanteli "Saarijärvi", izmantojot senu spēles tehniku, kur kantele tiek spēlēta ar nelielu koka gabaliņu. Apvienojot to ar poliritmiku un dabisko ritma nervu, mūziķe rada unikālas skaņu un noskaņu ainavas. Maija ir komponiste un daudzpusīga multiinstrumentāliste. Maijas Kauhanenas galvenais iedvesmas avots ir Somijas un Karēlijas zemnieku muzikālās tradīcijas, bet viņa senajām melodijām piešķir jaunu dzīvi.

Muzikālā apvienība "Puuluup" ir duets no Igaunijas – Ramo Teders un Marko Veisons. Viņu pirmais albums "Süüta mu lumi" tika izdots 2018. gadā, apvienojot sirreālismu, mūsdienu folkloru un senā instrumenta talharpas lietojumu. Duetam raksturīgais skanējums tiek veidots ar dažādu mūsdienu mūzikas tehnoloģiju – elektronikas un cilpošanas tehnikas palīdzību.

Sniedze Prauliņa dziedājusi vokālajā grupā "Anima Solla" un koros "Ave Sol" un "Mūza". 2014. gadā 12. martā kopā ar kori "Mūza" izdeva albumu "Intro", kurā dzirdamas Sniedzes Prauliņas komponētās netradicionālās kordziesmas. 2017. gada 8. aprīlī iznāca dziedātājas pirmais soloalbums "Inkrustācija", kas tika nominēts 2017. gada Austras balvai. Kopā ar mūziķi Edgaru Šubrovski un multiinstrumentālistu Oskaru Jansonu izveidotajā grupā "Juuk" izpilda dziesmas ASV un Rietumeiropas tautas mūzikas un kantrimūzikas tradīcijās. 2019. gadā "Juuk" izdeva savu pirmo albumu "Indulgenču tirgotāji".

Brāļi Petrauski – pianists Raimonds Petrauskis un saksofonists Oskars Petrauskis – vairākkārt pārstāvējuši Latviju pasaulē kā augstākās raudzes koncertduets. Mūziķi demonstrē plašu darbības lauku, atskaņojot gan akadēmisko mūziku un džezu, gan arī mūziku no teātra izrādēm un pasaules mūziku. Brāļiem Petrauskiem kopā ar sitaminstrumentālistu Rihardu Zaļupi izveidojusies veiksmīga muzikāla sadarbība ansamblī "Xylem trio", kas Pasaules mūzikas festivālā "Porta" uzstājās 2017. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!