Foto: Publicitātes foto
Pasaules mūzikas festivāls "Porta", kas šogad norisināsies jau astoņpadsmito reizi, savus koncertus uzsāks 3. novembrī Latgales vēstniecībā "Gors" ar ukraiņu grupas "DakhaBrakha" (attēlā) un pašmāju "Tautumeitu" uzstāšanos, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Grupa "DakhaBrakha" jau dēvējama par ukraiņu mūzikas leģendu. Nosaukuma "DakhaBrakha" nozīme meklējama senajā ukraiņu valodā un tiek tulkota kā "Ņemt/dot".

"Eksperimentējot ar Ukraiņu folkmūziku, mākslinieki to papildinājuši ar apkārtējās pasaules ritmiem, radot spilgtu, unikālu un neaizmirstamu tēlu, kas palīdz vest pasaulē Ukraiņu tradicionālas mūzikas potenciālu un aizskart kā prātu, tā sirdi gan Ukrainas jaunajai paaudzei, gan klausītājiem visā pasaulē," par grupu raksta festivāla rīkotāji.

"Esmu bijusi vairākos "DakhaBrakha" koncertos ne tikai Latvijā, bet arī Anglijā un Budapeštā – viņi jebkuru publiku pārņem savā varā. Cilvēki dzied līdzi viņu dziesmām ukrainiski, pat nesaprotot valodu. Esmu absolūta šīs grupas fane, un domāju, ka droši var teikt, ka viņi mani savulaik iedrošināja veidot "Tautumeitas" tādas, kādas tās ir šobrīd. Pirms trim gadiem, kad sāku viņus klausīties, pat iedomāties nevarēju, ka kādreiz uzstāsimies uz vienas skatuves," par savu pieredzi ar ukraiņu māksliniekiem stāsta Asnate Rancāne no grupas "Tautumeitas".

Koncerta apmeklētājiem būs iespēja kļūt par lieciniekiem unikālai sadarbībai, kurā "Tautumeitas" vienosies kopējā muzikālā piedzīvojumā ar ukraiņu kvartetu.

Savukārt, jau 4. novembrī festivāla "Porta" koncertiem un klausītājiem durvis vērs Vidzemes koncertzāle "Cēsis". Koncerta pirmajā daļā būs iespēja doties muzikālā ceļojumā ar basku polifonās dziedāšanas meistariem un perkusionistiem "Kalakan". Basku tradicionālās mūzikas skanējumu papildinās laikmetīgās dejas horeogrāfes un dejotājas, izrādes "Kvēldiegs" autores Lienes Gravas gaisa deja.

"Man ir ļoti liels pagodinājums piedalīties Pasaules mūzikas festivālā "Porta" un būt uz vienas skatuves kopā ar basku trio "Kalakan" no Francijas. Šī mūzika mani iedvesmo un liek meklēt pavisam jaunus ceļus kustībā un horeogrāfijā," saka Liene Grava.

Koncerta otrajā daļā arī Cēsu koncertzāles viesiem būs iespēja baudīt ukraiņu grupu "DakhaBrakha".

Šogad festivāls norisināsies no 3. līdz 10. novembrim Rīgā, Saldū, Cēsīs un Rēzeknē.
Pilna festivāla programma meklējama www.festivalporta.lv

Biļetes uz festivāla koncertiem Latgales vēstniecībā "Gors" un Vidzemes koncertzālē "Cēsis" iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!