Foto: LETA

18. septembrī pulksten 19 Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notika tradicionālā A/S "Latvijas Gāze" Gada balvas Operai pasniegšanas ceremonija un laureātu koncerts.

Balvas tika piešķirtas labākajiem operas solistiem, labākajai baleta solistei, sezonas spilgtākajam notikumam, spilgtākajai debijai, labākajam orķestra māksliniekam. Tāpat tiks piešķirta balva par ieguldīto mūža darbu LNO mākslinieciskajā jomā un tehniski administratīvajā jomā, balva par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem iepriekšējā sezonā un balva "Leģendārs mūžs mākslā".

Balvu kā sezonas spilgtākais notikums šogad saņems Riharda Vāgnera tetraloģija "Nībelunga gredzens".

Balvu kā labākā operas soliste saņēma Liene Kinča, bet kā labākais operas solists balvu saņēma Egils Siliņš.

Nominācijā "Leģendārs mūžs mākslā" balvu saņēma Žermēna Heine-Vāgnere, bet balvu par mūža ieguldījumu LNO mākslinieciskajā jomā saņēma Vladimirs Okuņs.

Balvu par ilggadēju un augstvērtīgu darbu LNO tehniski administratīvajā jomā šoreiz pasniedza Elgai Skanei, kura savu darbu LNO sākusi 1966.gadā.

Savukārt kā labākā baleta soliste balvu saņēma Sabīne Guravska. Balvu par spilgtāko debiju saņēma baletdejotāja Ieva Rācene. Kā labākā orķestra māksliniece "Latvijas Gāzes" Gada balvu saņēma Silvija Krauze. Savukārt balva par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem 2012./2013.gada sezonā tika pasniegta solistei Marinai Rebekai.

2012./2013. gada sezonas labākais jauniestudējums tradicionāli tika noskaidrots skatītāju balsojumā, kas no 4. līdz 16. septembrim (ieskaitot) tradicionāli norisinājās portālā "Delfi" – šogad par labāko pagājušās sezonas operas jauniestudējumu atzīts balets "Otello".

Par labākā jauniestudējuma titulu sacentās trīs operas - koncertuzvedums "Dauka", "Toska" un "Spēlēsim operu "Mazais skursteņslauķis"" un trīs baleti - "Otello", "Karmena. 5 tango" un "Mesija".

A/S "Latvijas Gāze" sadarbība ar LNO tika uzsākta 2005. gadā, kad uzņēmums kļuva par lielāko atbalstītāju jeb patronu operas vēsturē.

Sniegtais finansējums veicinājis LNO mākslinieciskā līmeņa izaugsmi – opera sevi veiksmīgi pierādījusi starptautiskajā mūzikas arēnā, daudzi jaunie mākslinieki turpinājuši izglītoties un pilnveidot savas prasmes.

"Latvijas Gāzes" atbalsta redzamākā virsotne ir "Latvijas Gāzes Gada balva", kas ik gadu tiek piešķirta ne tikai operas un baleta māksliniekiem, bet arī aizskatuves cilvēkiem – tiem, kuru darbs operas ikdienā ir tikpat nozīmīgs. Tradīcija ik gadu pasniegt balvu operai tika iedibināta 1997. gadā, un to uzsāka LNO toreizējais ģenerālsponsors – AS "Aldaris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!