Foto: Kaspars Balamovskis

Šā gada 13. martā Latvijas Nacionālajā operā svinīgā ceremonijā paziņoti Lielās mūzikas balvas 2020 laureāti. Par izcilu sniegumu gada garumā šogad apbalvoti divi nominanti – pianiste Agnese Egliņa, kā arī komponists un pianists Raimonds Pauls.

Raimonds Pauls saņēmis arī īpašo publikas simpātijas balvu, kuras uzvarētājs tika noskaidrots balsojumā portālā "Delfi".

Divas balvas saņēmis arī diriģents Aivis Greters, kurš sumināts kategorijā "Gada jaunais mākslinieks", bet šī gada īpašajā kategorijā "Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos" balvu nopelnījis viņa vadītais jauniešu koris "Kamēr..." par muzikāli performatīvo piedzīvojumu "Kamēr... upē", kas notika šīs vasaras Cēsu Mākslas festivāla atklāšanā.

Kategorijā "Gada koncerts" par labāko atzīts dziedātājas Elīnas Garančas un pianista Malkolma Martino priekšnesums Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" un Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē, kas notika pagājušā gada rudenī.

Kopumā Lielā mūzikas balva tika pasniegta septiņās kategorijās.Ceremonijā par mūža ieguldījumu tika godināts komponists Imants Kalniņš un diriģents Aleksandrs Viļumanis.

Šogad pasākums notika atbilstoši pandēmijas apstākļiem – bez publikas.Tiešraidē to atspoguļoja Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika". Koncertu vadīja diriģets Ints Teterovskis un LTV žurnāliste Eva Johansone. Savukārt balvas pasniedza mediķi, skolotāji un dažādu citu profesiju pārstāvji.

Lielās mūzikas balvas 2020 laureāti

Par mūža ieguldījumu

Komponists Imants Kalniņš
Diriģents Aleksandrs Viļumanis

Par izcilu sniegumu gada garumā

Pianiste Agnese Egliņa
Pianists un komponists Raimonds Pauls

Par izcilu darbu ansamblī

Trompetists Jānis Porietis

Par izcilu interpretāciju

Dziedātājs Aleksandrs Antoņenko un pianists Reinis Zariņš – Riharda Štrausa un Riharda Vāgnera mūzika "Jūrmalas festivāla" noslēguma koncertā 4. augustā Dzintaru koncertzālē

Gada jaundarbs

Pēteris Vasks Sestais stīgu kvartets, pirmatskaņojums 3. oktobrī Dzintaru koncertzālē – stīgu kvartets "Artemis"

Gada jaunais mākslinieks

Diriģents Aivis Greters

Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos

Muzikāli performatīvs piedzīvojums "Kamēr... upē" 25. jūlijā Gaujas krastā (rīkotājs –Cēsu Mākslas festivāls)

Gada koncerts

Dziedātājas Elīnas Garančas un pianista Malkolma Martino koncerts Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" un Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993. gadā Latvijas Republikas Kultūras ministrija, pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas, pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu. LMB augsto prestižu gan sabiedrībā, gan mūziķu aprindās nodrošina respektablas žūrijas darbs, kuras dalībnieki visu gadu apmeklē koncertus un ik mēnesi satiekas sēdēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!