Foto: Publicitātes foto
Šogad Dzintaru koncertzāle svin nozīmīgu jubileju – 80 gadus kopš Mazās zāles – pirmās slēgta tipa koncertzāles Latvijā – atklāšanas 1936. gadā. Šim notikumam par godu Dzintaru koncertzāle ir sagatavojusi plašu pasākumu programmu visa gada garumā ar izcilu Latvijas un Pasaules līmeņa mākslinieku piedalīšanos, portālu "Delfi" informēja koncertzāles sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Pučka.

80. jubilejas gadā Dzintaru koncertzālē varēsim baudīt gan pasaulslaveno māsu – Baibas un Laumas Skrižu, gan dziedātājas Ingas Kalnas un citu izcilu Latvijas mākslinieku sniegumu ciklā “Dzimuši Latvijā”. Tāpat Dzintaru koncertzālē skanēs pasaules līmeņa džeza mūziķu improvizācijas – „Aron Goldberg Trio” (ASV) un Sāras Makenzijas kvartets (Austrālija) – ciklā “Jūrmala Jazz”, kā arī pirmais Gidona Kremera festivāls Dzintaros, Starptautiskais Baleta festivāls un īpaši krāšņs Jūrmalas festivāls ar Ksenijas Sidorovas, Vestarda Šimkus, Aleksandra Antoņenko, Intara Busuļa un daudz citu izcilu mākslinieku piedalīšanos.

Svētku kulminācija plānota 4. jūnijā – īpašajā Dzintaru koncertzāles 80. gadu jubilejas svētku koncertā kopā ar maestro Raimondu Paulu, Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri, Antonu Ļahovski, Daumantu Kalniņu, Latvijas Radio bigbendu, Intaru Busuli un citiem mākslinieku piedalīšanos.

Biļetes uz šo koncertu jau šobrīd ir nopērkamas „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās.

Foto: Publicitātes foto

Gatavojoties 80 gadu jubilejas pasākumiem, Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis uzsver: “Dzintaru koncertzāles nākotne saistās ar lielu uzdevumu un mākslinieciski augstvērtīgu ieceru piepildījumu. Jau šobrīd Dzintaru koncertzāli apmeklē aptuveni 180 000 klausītāju gadā un esmu pārliecināts, ka mūsu draugu loks kļūs aizvien plašāks. Mēs apzināmies Dzintaru koncertzāles lomu arhitektūras un citu profesionālo mākslu radīto vērtību saglabāšanā un attīstībā. Mēs svinēsim 80 gadu jubileju, radot jaunas un paliekošas vērtības, aicinot tuvus un tālus draugus, kā arī visai pasaulei stāstot par Baltijas jūru, Jūrmalu un Latviju!”

Atskatoties uz aizvadītajiem 80 gadiem un gatavojoties koncertzāles jubilejai, vēsturniece Inga Sarma un arhitekts Matīss Mailītis kopā ar Jūrmalas muzeju un Dzintaru koncertzāli ir sākuši darbu pie izstādes par koncertzāles vēsturi no tās izveidošanās līdz mūsdienām.

Izstādē, kuras atklāšana paredzēta 7. aprīlī, apmeklētāji varēs uzzināt kādi pasaulslaveni mūziķi uzstājušies Dzintaru koncertzālē un kādi spilgti mūzikas dzīves notikumi saistīti ar koncertzāli – festivāli, pirmatskaņojumi un vēsturiski svarīgi pasākumi. Tomēr, lai savāktu pēc iespējas krāšņāku un bagātāku vēsturisko materiālu, līdz 1. martam tiek izsludināta akcija "Meklējot vēstures pavedienus". Tā aicinot ikvienu dalīties ar vēsturiskām liecībām no personiskajiem arhīviem par koncertdzīvi Dzintaru koncertzālē – fotogrāfijām, koncertu biļetēm, programmiņām vai spilgtiem atmiņu stāstiem. Īpaši vērtīgu liecību īpašnieki tiks apbalvoti ar ielūgumiem uz koncertiem.

Vēl saistībā ar Dzintaru koncertzāles jubileju plānots izdot koncertzāles vēsturei veltītu grāmatu, veidot skulptūras koncertzāles galerijās, kā arī organizēt citus pasākumus par kuriem informēsim tuvākajā laikā.

Vēsturiskā Dzintaru koncertzāle ir pirmā slēgta tipa koncertzāle Latvijā, kas tika atklāta 1936. gada vasarā pēc arhitekta Viktora Mellenberga un Aleksandra Birzenieka projekta. Tā ir unikāls Jūrmalas koka neoklasicisma arhitektūras paraugs ar nacionāla romantisma iezīmēm, kuras centrālās ieejas vestibila interjerā iestrādāti mākslinieka Anša Cīruļa sienu gleznojumi.

Dzintaru koncertzāle ir valsts nozīmes arhitektūras un vēstures piemineklis un kopā ar visu kompleksu ir iekļauta Latvijas Kultūras Kanonā. Tomēr lielākā Dzintaru koncertzāles vērtība ir unikālā akustika, ko novērtējuši gan mākslinieki, gan klausītāji. Dzintaru koncertzāles Mazā zāle ar 500 skatītāju vietām, pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem, tika atklāta 2015. gada maijā, sniedzot iespēju koncertdarbībai Dzintaru koncertzālē norisināties visa gada garumā.

Foto: Publicitātes foto. Dzintaru koncertzāles Mazā zāle
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!