Foto: Jānis Romanovskis
22. jūlijā pulksten 20.00 Dzintaru koncertzālē Jūrmalas festivāla ietvaros gaidāmi īsteni klaviermūzikas svētki ar Osokinu dinastijas izcilajiem pianistiem un kamerorķestri, portālu "Delfi" informēja koncerta rīkotāji.

Trīs Osokinu - divu dēlu un tēva - savienība kļuvusi par pianisma mākslas zīmolu gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Brāļu Andreja Osokina un Georgija Osokina klavierspēle izpelnījusies ievērojamu atzinību starptautiskajā arēnā, bet viņu tēvs - Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris un mākslas zinātņu doktors, profesors Sergejs Osokins ir viens no Latvijas pianisma galvenajiem stūrakmeņiem. Osokinu kopīgajos koncertos skan skaistākais, emocionālākais un izsmalcinātākais klaviermūzikas zelta repertuārs, tie ir klasiskās mūzikas šedevri īpaši veidotos pārlikumos gan četrrocīgi, gan divām un pat trīs klavierēm.

Trīs flīģeļu vērienīgais skanējums pianistu Osokinu izpildījumā allaž ir īpaši gaidīts notikums lielākajās Latvijas koncertzālēs, tai skaitā Latvijas Nacionālajā Operā, pianistu dinastijas koncertus translējusi Vācijas interneta televīzijā "Klassik.Tv", bet Latvijas Televīzija par Osokinu dzimtu radījusi dokumentālu filmu: "Osokini. Trīsdesmit pirkstu mūzikas enerģija". Osokinu dinastijas koncerti Dzintaru koncertzālē ir viens no klaviermūzikas cienītāju gaidītākajiem vasaras notikumiem Latvijā. Šogad līdzās pianistiem Dzintaros muzicēs arī kamerorķestris, toties diriģenta ampluā būs iespēja redzēt Georgiju Osokinu.

Koncertā 22. jūlijā klausītājiem tiks piedāvāta jauna un daudzveidīga klaviermūzikas programma sākot ar Johana Sebastiāna Baha un Volfganga Amadeja Mocarta opusiem līdz pat 20. gadsimta meistardarbiem. Sergeja Osokina sniegumā dzirdēsim Ludviga van Bēthovena Variācijas un fūgu Mibemolmažorā op. 35, kas tiek devētas par Heroiskajām variācijām. Programmā iekļauta arī ģeniālā melodiķa, klavieru taustiņu aristokrāta Frederika Šopēna Pirmā Polonēze un Revolucionārā Etīde do minorā, ko atskaņos Andrejs Osokins.

Dzirdēsim arī pirmo daļu no Sergeja Rahmaņinova Simfoniskajām dejām, kuru komponists sacerēja 1940. gadā pēc Otrā pasaules kara sākuma būdams emigrācijā ASV. Šo savu mūža pēdējo skaņdarbu komponists radīja kā pēdējo gribu un caurauda to ar melanholiju, traģismu un ilgām pēc dzimtenes. Vakara noslēgumā Trīs Osokinu interpretācijā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta leģendārais Koncerts trīs klavierēm un orķestrim Fa mažorā, kas bija rakstīts un veltīts trīs aristokrātēm, klavierspēles mīļotājām – Mocarta patronei, grāfienei Marijai Antonijai Lodronai un viņas divām meitām. Zīmīgi, ka koncerti šādam mūziķu sastāvam ir liels retums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!