Foto: Jānis Porietis
Latvijas Nacionālās bibliotēkas jumta korē 17. februārī pulksten 18 notiks pianista Riharda Plešanova pirmā solo albuma "Les Flexibles" prezentācijas koncerts.

Albuma prezentācijas koncertā līdzās laikmetīgajai klaviermūzikai skanēs arī Liānas Langas, Annas Rancānes, Sergeja Timofejeva un Ingas Žoludes dzeja pašu autoru lasījumā, portālu "Delfi" informē albuma izdevēji no "Skani".

Albumam "Les Flexibles" pianists Rihards Plešanovs rūpīgi izvēlējies sev tuvas un nozīmīgas latviešu un ārzemju komponistu laikmetīgās klaviermūzikas lappuses.

Par albuma ieceri un satura izvēli Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" Rihards Plešanovs atklāj: "Pirmais idejas aizmetnis programmai radās 2017. gadā un tieši tādā secībā, kā šī mūzika ir virknēta albumā. Kad 2020. gadā iestājās pandēmija, – līdzīgi kā visi citi – nolēmu realizēt ko jaunu savā profesijā, jo koncertēšanas iespējas bija ierobežotas. Albuma programmā iekļāvu retrospektīvus skaņdarbus, pie kuriem laiku pa laikam atkal atgriežos. Tādēļ arī nosaukums – "Les Flexibles" – pauž elastību pret šiem skaņdarbiem un vēlmi tajos atkal atrast ko jaunu."

Līdzās izcilo 20. gadsimta modernisma meistaru darbiem – divām Ģērģa Ligeti etīdēm "Fanfares" un "L'Escalier du diable" un Olivjē Mesiāna grandiozā klaviercikla "Divdesmit skatienu uz mazo Jēzu" XV daļai "Mazā Jēzus skūpsts" – albumā iekļauta ievērojamā turku pianista un mūzikas autora Fāzila Saja kompozīcija "Black Earth", kuras ierosme gūta dziesminieka un visas Turcijas kultūras simbola Veisēla sacerētajā dziesmā "Kara toprak" ("Melnzeme").

Latviešu mūziku albumā pārstāv Pētera Vaska "Baltā ainava" no cikla "Gadalaiki", un tā veltīta draugam un domubiedram Imantam Zemzarim. Viņa daiļradi diskā reprezentē minimālisma (repetitīvisma) tehnikā radītās "Faktūras". Lindas Leimanes opuss "Les Flexibles" devis nosaukumu visam diskam, bet radies, improvizējot atskaņojušās klavieres un aizdomājoties par O. Rodēna skulptūru "Elles vārti". Albumu noslēdz Edgara Raginska klavierdarbs "Mazā elektroniskā mūzika", kas ir enerģijas pilna refleksija par elektroniskās mūzikas žanriem, un Riharda Plešanova "Sēņu rapsodija" – veltījums Džonam Keidžam, kurā savienojas divi klavierskaņu slāņi – parastas un iepriekš ieskaņotas sagatavotas klavieres.

Līdzās mūzikai albumā skan Liānas Langas, Annas Rancānes, Sergeja Timofejeva un Ingas Žoludes dzeja pašu autoru lasījumā.

Albuma "Les Flexibles" ieraksts veikts 2020. gada vasarā Latgales vēstniecībā "Gors", Rēzeknē, kopā ar skaņu režisoru Gustavu Ērenpreisu.

Albums no 17. februāra būs pieejams gan CD formātā Latvijā un 80 pasaules valstīs, gan digitāli populārākajās mūzikas straumēšanas un lejupielādes platformās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!