Foto: Mārcis Gaujienietis

Lielajā ģildē 21. aprīlī pulksten 19 notiks simfoniskās mūzikas koncerts "LNSO, Poska un Brāmss". Kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) uz skatuves kāps orķestra galvenā viesdiriģente, starptautiski pieprasītā diriģente Kristīna Poska un Eiropā aktīvi muzicējošais čellists Kristaps Bergs.

Kā "Delfi" informē LNSO pārstāve Anna Babre, koncertā skanēs Johannesa Brāmsa Pirmā simfonija, mūsdienu igauņu komponista Ilo Krigula opuss "Chordae", kā arī Vitolda Lutoslavska Čellkoncerts.

Čellistu Kristapu Bergu ar LNSO saista senas atmiņas. Kā solists Bergs ar LNSO Andra Nelsona vadībā debitēja 2005. gadā Lielajā ģildē. Šobrīd viņš jau labi pazīstams visā pasaulē, uzstājoties lielākajās koncertzālēs – Ņujorkas Kārnegī zālē, Vīnes "Musikverein" un "Konzerthaus", Zalcburgas "Mozarteum", Amsterdamas "Muziekgebouw", Londonas Karaliskajā Alberta zālē, Tokijas "Suntory" un citur. Īpašs ir ne tikai čellista stāsts, bet arī viņa instruments – Kristaps spēlē Lorenzo Ventapanes 1836. gadā Neapolē būvētu čellu.

Koncerta virsvadību uzņemsies talantīgā un starptautiski pieprasītā igauņu diriģente Kristīna Poska, kura kopš 2019./2020. gada sezonas ir Flandrijas simfoniskā orķestra galvenā diriģente un kopš 2021./2022. gada sezonas – Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenā viesdiriģente. Kristīna Poska ir starptautisku konkursu laureāte un prestižās Vācijas Diriģentu balvas ieguvēja. Igauņu laikraksts "Sirp" atzīmējis: "Viņas perfektā orķestra līdzsvara, smalko tembru un detaļu izjūta šķiet iedzimta. Nepārtraucot muzikālo plūdumu, viņai izdodas notvert mirkli un apturēt laiku...".

Koncertprogrammā skanēs tradicionālā vācu romantisma komponista Johannesa Brāmsa Pirmā simfonija. Kā norāda koncerta rīkotāji, Brāmss ierindojams starp nozīmīgākajiem 19. gadsimta vācu skaņražiem. Brāmsam bija jau 43 gadi, kad pirmatskaņojumu piedzīvoja viņa Pirmā simfonija. Viņš nenoliedzami bija skarbs paškritiķis un apgalvoja, ka kopš komponēšanas sākuma līdz pēdējiem labojumiem, darbs pie Pirmās simfonijas noritējis 21 gada garumā. Reiz viņš savam draugam sacījis, ka nekad nekomponēs simfoniju, jo "kā gan tas izdarāms, ja pirms mums komponējis tāds milzis kā Bēthovens?" Un tomēr – šodien ir gan deviņi izcili Bēthovena, gan četri paškritiskā Brāmsa simfonijas žanra paraugi. Nenoliedzami Brāmsa Pirmās simfonijas partitūrā jūtama spēcīga Bēthovena mūzikas ietekme.

Ar čellista Kristapa Berga dalību koncertā izskanēs arī 20. gadsimta ievērojamākā poļu komponista Vitolda Lutoslavska spriegais Čellkoncerts, kas savulaik veltīts leģendārajam Msistlavam Rostropovičam. Tāpat pirmo reizi Latvijā varēs dzirdēt arī mūsdienu igauņu komponista Ilo Krigula enerģētiski piepildīto simfonisko opusu "Chordae". Ilo Kriguls ir daudzpusīgs mūziķis – viņš bijis dalībnieks vairākos roka un džeza ansambļos, viņa kompozīcijās jūtama džeza, postminimālisma un spēcīga sonoristikas klātbūtne.

Biļetes uz šo un citiem LNSO koncertiem iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!