Foto: Vida Press

Mūzikas cienītājiem mūsdienas tomēr ir visai pateicīgs laiks - internetā iespējams atrast ne tikai leģendāru koncertu ierakstus un par klasiku kļuvušus videoklipus, bet arī retus un interesantus video un audio ierakstus.

"Delfi Kultūra" apkopojusi piecus video, kuros redzami un dzirdami reti un neizplatīti pazīstamu mūziķu uzstāšanās fragmenti un ieraksti.

Džimijs Hendrikss spēlē akustisku 'Hound Dog' versiju


Foto: Vida Press

Klipā redzamā Hendriksa uzstāšanās ir īpaša ne tikai tāpēc, ka video filmēts kādā dzīvoklī (fani spriež, ka tas varētu būt paša Hendiksa dzīvoklis Londonā), iespējams, 1968. gadā, bet arī tāpēc, ka viņš spēlē dziesmu "Hound Dog" uz akustiskās ģitāras.

Ne velti Džimiju Hendriksu pazīst tieši kā elektriskās ģitāras karali - tādi materiāli, kuros viņš ķerās pie akustiskā instrumenta spēles, ir pieejami visai reti. 

Džons Lī Hukers raidījumā 'Detroit Tube Works'


Foto: Vida Press

Par spīti attēla ne pārāk skaidrajai kvalitātei, šim ierakstam audio kvalitāte ir saglabājusies labi. Džons Lī Hukers mūzikas vēsturē iegājis ar to, ka "deltas blūza" stilā spēlējot, izmanto elektrisko ģitāru. Šis video tam ir labs piemērs un performance ir tiešām izcila.

'Pink Floyd' spēlē 'Interstellar Overdrive' kopā ar Frenku Zapu


Foto: Vida Press

1969. gadā Beļģijā notika "The Actuel Rock Festival" - festivāls, kurš bija iecerēts kā Eiropas atbilde amerikāņu Vudstokai.  Tajā uzstājās "Pink Floyd", "Ten Years After", Dons Čerijs, "Yes", "Captain Beefheart" un daudzi citi.

Daudzus mūzikas fanus pirms pāris gadiem ļoti satrauca internetā parādījies audio ieraksts, kurā, pēc visa spriežot, kopā ar "Pink Floyd" uz skatuves kāpj ekscentriskais ģitārists Frenks Zapa, lai kopīgi izpildītu dziesmu "Interstellar Overdrive". Diemžēl, ieraksta kvalitāte ir visais slikta, taču, par spīti tam, ir ļoti interesanti dzirdēt visai atšķirīgo mūziķu kopdarbu.

'Bītli' dzied vāciski


Foto: Vida Press

Lai arī melomāniem šis fakts ir zināms, daudzi cilvēki tomēr ir pārsteigti izdzirdot "Bītlus" dziedam vācu valodā.

Pirms pasaules slavas iekarošanas, sešdesmito gadu sākumā "The Beatles" ieguva iespēju spēlēt koncertus Hamburgā, Vācijā. Lai arī pirmie braucieni nebija pārāk veiksmīgi un viņiem nācās ārkārtīgi smagi strādāt, ar laiku "Bītli" ieguva skatītāju atzinību un popularitāti, kā rezultātā tapa ieraksti, kuros dzirdams, kā viņi dzied vācu valodā.

Tā, piemēram, šajā video dzirdama dziesmas "She Loves You" vāciskā versija - "Sie Liebt Dich".

Džima Morisona 'pazudušie Parīzes ieraksti'


Foto: Vida Press

Par "The Lost Paris Tapes" jeb pazudušajiem Parīzes ierakstiem sauc Morisona ierakstu kopumu, par kura eksistenci ilgu laiku nekas nebija zināms. Ieraksti lielākoties sastāv no Morisona (grupas "The Doors" solista un līdera) dzejas lasījumiem. 

Interesanti, ka ieraksti nemaz nav veikti Parīzē - lielākā no daļa tiem tika ierakstīti Losandželosā. Tos, tiesa gan, atrada Parīzē, kur Morisons nomira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!