Foto: Publicitātes foto

Vēl 29 dienas ikviens savā datorā var noskatīties un noklausīties Gidona Krēmera, "Kremerata Baltica" un viņa aicināto izcilo mākslinieku cilvēktiesību aizstāvībai Krievijā veltīto koncertakciju "To Russia with Love", ko 7.oktobrī ierakstīja ZDF/ARTE no koncerta Berlīnes filharmonijā. Koncertieraksts pieejams šeit.

Pasulslavenie mūziķi – Gidons Krēmers, Marta Argeriha, Nikolass Altšteds, Khatia Buniatišvili, Sergejs Nakarjakovs, Emanuels Pahuds  un bērnu koris "Ščedriks" muzicēja kopā ar "Kremerata Baltica" veltījuma programmā cilvēktiesību aizstāvībai Krievijā. Koncertu ar uzrunu atklāja  Nobela prēmijas laureāte rakstniece Herta Millere, A. Poļitkovskas un M.Hodorkovska vēstījumus lasīja pazīstamie vācu aktieri Martina Gedeka un Sebastians Kohs.

"7. oktobrī  - V.Putina dzimšanas dienā - pagāja septiņi gadi, kopš nogalināta krievu žurnāliste, rakstniece un cilvēktiesību aktīviste Anna Poļitkovska. Pa šiem gadiem pirmstiesas apcietinājumā miris jurists Sergejs Magņitskis, kurš līdzīgi vēl arvien jau desmit gadus cietumā turētajam M. Hodorkovskim  bija atklājis vairāku  Krievijas amatpersonu liela mēroga korupciju un Krievijas budžeta apzagšanu, cietumā vēl arvien tur "Pussy Riot" meitenes," norāda pasākuma organizatori.

"Putins kombinē vecu ideoloģija ar naudas  varu, nacionālismu un rēvijkiču," pasākumā par esošo varu Krievijā izteicās Herta Millere. Savukārt Krēmers norāda: "Mēs gribam ticēt, ka mēs ne vien spējam radīt brīnišķīgu mūziku, bet arī, ka ar tās palīdzību, spējam sniegt palīdzību tiem, kam tā tik ļoti ir nepieciešama."

Koncerta mūzika izvēlēta, lai apliecinātu labo un vēstītu par harmonijas nepieciešamību cilvēku starpā. Koncertā atskaņoti Gijas Kančeli pasaules pirmatskaņojums "Angels of Sorrow" ("Skumju eņģeļi"), Arvo Perta igauņu šūpuļdziesma bērnu korim un pat L.Desjatņikova konomūzika "Mērķis", kā arī krievu klasiķu Čaikovska,  Prokofjeva,  Šostakoviča un Veinberga darbi.

Tāpat Nikolass Altšteds spēlēja 3.daļu "Wahrlich ich sage Dir, heute wirst Du mit mir im Paradiese sein"  ("Pastiesi es saku tev, šodien tu būsi ar Mani paradīzē") no Sofijas Gubaiduļins cikla "7 pēdējie vārdi". Tas sasaucas ar Gijas Kančeli teikto, kad viņš raksturoja savu jaundarbu un savu attieksmes maiņu pret Hodorkovska arestu 10 gadu laikā – no atsvešināti līdzjūtīgas vienaldzības līdz apbrīnai:  "Cilvēka gars ir augstāks par amorālu režīmu un paliek uzvarētājs". 

Tādi mūziķi kā Leonards Bernsteins, Pablo Kazalss, Mstislavs Rostropovičs un Yehudi Menuhins savā laikā  iestājās par cilvēktiesībām un sekmēja  cīņu par gara brīvību. "Kremerata Baltica" un Gidons Krēmers kopā ar labi pazīstamiem un izciliem mūziķiem, aktieriem, māksliniekiem un literātiem turpina šo tradīciju. "Tas nav protesta, bet apliecinājuma  pasākums", savā runā uzsvēra Gidons Krēmers, "tas ir apliecinājums, atbalsts un ticība kultūrai un saprātam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!