Foto: Reuters/Scanpix

22. decembra vakarā pasauli pāršalca skumja ziņa - Džo Kokers, vīrs, kura balsi var atpazīt uzreiz, ir devies viņsaulē. Pieminot aizgājušo, piedāvājam jums izlasi ar desmit dziesmām, kas raksturo viņa mūzikālo ceļu un tā attīstību, atsaucoties uz ultimateclassicrock.com.

Lai gan Kokers ir nācis no Vudstokas mūziķu paaudzes, iespējams, spilgtākā viņa iezīme ir tieši spēja veidot lieliskas dziesmu interpretācijas. Par spīti tam, ka viņa zenīta laikā mūzikas pasaulē augstāk vērtēja tieši oriģinālmūzikas radīšanu, nevis dziedāšanu, slavu Kokeram atnesa tieši viņa iedziedātās kaverversijas.

Kokeram piemita spēja izvēlēties trāpīgas dziesmas, viņa gaume bija lieliska. Viņš nebaidījās ķerties klāt "Bītlu", Reja Čārlza, Billija Prestona, grupu "Animals" un "Traffic" dziesmām un tās pārstrādāt. Kombinācija ar Kokera unikālo balss tembru un meistarīgi izvēlētu pavadošo sastāvu nereti padarīja viņa adaptācijas vēl iemīļotākas par oriģināliem.

'Delta Lady' (1969)


Foto: AP/Scanpix
Dziesma, kas savulaik nokļuva Apvienotās Karalistes dziesmu topa desmitniekā. To sarakstīja Leons Rasels, kurš vēlāk kļuva par Kokera biedru kopīgās koncertturnejās. 

'Unchain My Heart' (1987)


Foto: AP/Scanpix

Viena no Reja Čārlza zināmākajām dziesmām. Lai arī daudzi kritiķi atzīst, ka šī nav veiksmīgākā Kokera kaverversija, tā vienmēr ir ieņēmusi īpašu vietu klausītāju sirdīs.

'When the Night Comes' (1989)


Foto: AP/Scanpix
Astoņdesmitie gadi populārās mūzikas scēnā ieviesa pārmaiņas. Džo Kokers spēja pielāgoties arī tām - veidojot versijas Daienas Vorenas, Braiena Adamsa un citu tā brīža aktuālo mūziķu dziesmām. Dziesma sasniedza 11. vietu "Billboard" topā.

'She Came In Through The Bathroom Window' (1969)


Foto: AP/Scanpix

1969. gada "The Beatles" albums, acīmredzot, Kokeram tiešām gāja pie sirds. Komerciāli veiksmīgākā koverversija no šī albuma bija dziesmai "With a Little Help From My Friends", kas atrodas augstāk šajā topā, taču arī dziesmas "She Came In Through The Bathroom Window" versija atrada vietu klausītāju sirdīs - īpaši ASV.

'You Can Leave Your Hat On' (1986)


Foto: AP/Scanpix

Lai gan kritiķi atzīst, ka dziesmas oriģinālversija tomēr ir muzikāli spēcīgāka, šo dziesmu, protams, pazīstam mēs visi. Iespējams, vispopulārākais Kokera hits, kas joprojām regulāri tiek atskaņots un dzīvo cauri laikam.

'You Are So Beautiful' (1974)


Foto: AFP/Scanpix

Liriska, mierīga un smeldzīga balāde, kas joprojām regulāri tiek atskaņota radiostacijās visā pasaulē. Komentāri, šķiet, ir lieki. 

'Don't Let Me Be Misunderstood' (1969)


Foto: Reuters/Scanpix

Dziesma, kuras autore ir neatkārtojamā Nina Simone, taču atpazīstamību tā ieguva 1965. gadā, kad to izpildīja grupa "The Animals" - ar Ēriku Bērdonu priekšgalā. Kokers šai dziesmai ir izveidojis divas versijas - otrā no tām tapusi 1996. gadā.

'The Letter' (1970)


Foto: Reuters/Scanpix

Dziesmas oriģinālā versija - "The Box Tops" izpildījumā - bija visai "sīrupaina". Pievienojot tai plašu pavadošo sastāvu un padarot to daudz "smagāku", Kokers radīja versiju, kas iekaroja plašu popularitāti ASV.

'With A Little Help from My Friends' (1968)


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Patapināta no "Bītlu" 1967. gada albuma "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", šī ikoniskā dziesma kļuva arī par Kokera karjeras stūrakmeni. Instrumentālām pasāžām caurvītās versijas tapšanā piedalījās leģendārais "Led Zeppelin" ģitārists Džimijs Peidžs. Gadu pēc šīs versijas tapšanas, Kokers to izpildīja arī "Vudstokas" festivālā, un tā kļuva par viņa uzstāšanās kulmināciju.

'Feelin' Alright' (1968)

Foto: AP/Scanpix
Dziesmas oriģināla autori ir grupa "Traffic", taču tieši Džo Kokera versija kļuva neticami populāra - atgriežoties topu slejās pat vairākas reizes. Un, tik tiešām, izdziedātie vārdi nemelo - izklausās, ka Kokers nevarētu justies labāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!