Foto: Publicitātes foto
Muzikālajam teātrim "ARS NOVA" tapusi jauna koncertprogramma "Sauli meklējot", kurā skanēs Jāņa Lūsēna un Imanta Kalniņa skaņdarbi ar latviešu dzejnieku vārdiem, Andra Keiša dzejas lasījumi, kā arī Jāņa Lūsēna un Leonīda Breikša Diatoniskā kantāte.

Tuvākie koncertprogrammas „Sauli meklējot" koncerti izskanēs 4. maijā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā un 5. maijā Jelgavas Sv. Annas baznīcā.

Komponistam Jānim Lūsēnam 1996. gadā, kad tapa Diatoniskā kantāte ar Leonīda Breikša vārdiem, tā bija pirmā tikšanās ar dzejnieku mūzikā, kas, rakstot darbu, rosināja uzsvaru kantātes tapšanā akcentēt uz poēziju, tāpēc darba centrālā ass ir dzeja. Turpmākajā Jāņa Lūsēna daiļradē ir tapuši jauni, līdz šim neatskaņoti skaņdarbi ar Leonīda Breikša un citu latviešu dzejnieku vārdiem, kas tiek apvienoti jaunajā koncertprogrammā „Sauli meklējot", kurā papildus abu komponistu skaņdarbiem izskanēs Leonīda Breikša dzeja aktiera Andra Keiša lasījumā.

Koncerta iestudējums noritēs divos plānos - pie altāra - Uģis Roze - balss, dzejas lasījumi - Andris Keišs, taustiņinstrumenti - Jānis Lūsēns, bass - Jānis Lūsēns jun., Marta Spārniņa - vijole, akordeons - Marita Bērziņa, savukārt, balkonā pie ērģelēm - Aigars Reinis, kori „Sidrabe" un Zemgale" Gunta Pavilona vadībā.

Jāņa Lūsēna Diatoniskās kantātes dzejas autors Leonīds Breikšs izsūtījuma gados ir sarakstījis dzeju, kurā atspoguļota latviešu tautas un personiskās sāpes un pārdzīvojumi, dzīvojot svešatnē. Leonīda Breikša jūtīgā dzejas valoda uzrunā ar cilvēcisko būtību - latviešu ģimenes caur grūtībām un zaudējumiem saglabājušas skaidru prātu un sirds mīlestību. Caurviju tēma koncertprogrammai ir mīlestība no konkrētā līdz vispārīgajam, kas ietver sevī dziļākās un īstākās jūtas.

Biļetes pieejamas „Biļešu Paradīze" kasēs visā Latvijā, www.bilesuparadize.lv, kā arī pirms koncertiem to norises vietās.

                     

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!