Sestdien, 12. septembrī, Latgales vēstniecībā "Gors", Rēzeknē, pirmizrādi piedzīvos Latgales dzejniecei Annai Rancānei veltītais koncertuzvedums "Latgolys freska", kuru veido diriģents un uzveduma mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava, režisors Viesturs Kairišs, māksliniece Ieva Jurjāne, bet tajā piedalīsies Latvijas Radio koris, Jaunā Rīgas teātra aktrise Baiba Broka, etnomūziķe Biruta Ozoliņa, Sovvaļnīks, pati Anna Rancāne un citi.

Kā vēsta Latgales vēstniecības "Gors" pārstāvji, ideja par dzejniecei, publicistei, Latgales stāstniecei Annai Rancānei veltītu uzvedumu radās pirms pāris gadiem, domājot par Rancānes jubileju, kura tika svinēta pērn.

Koncertuzvedums "Latgolys freska" tiek pieteikts kā simbolisks ceļojums pa dzejniecei īpašām Latgales vietām, kuras viņa labprāt rāda citiem, kuras ir iedvesmojošas un iepriecinājušas. Rāznas, Rogovkas, Piedrujas, Krāslavas, Daugavas loku, Rēzeknes un Daugavpils stāstus diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā izdziedās Latvijas Radio koris, mūzikā vēstīs Biruta Ozoliņa (balss, kokle), Rihards Plešanovs (klavieres), Aleksandrs Maijers (stabules, vargans, perkusijas), Ingars Gusāns jeb Sovvaļnīks (balss, elektroģitāra), Mārcis Lipskis (bass, mandolīna, zāģis), Jurģis Lipskis (perkusijas), Agate Pooka (vijole) un Pēteris Vaickovskis (trombons), bet izstāstīs pati Anna Rancāne un Jaunā Rīgas teātra aktrise Baiba Broka.

Koncertuzvedumu veido tā mākslinieciskais vadītājs, diriģents Sigvards Kļava, režisors Viesturs Kairišs, māksliniece Ieva Jurjāne, horeogrāfe Jana Jacuka, skaņu režisors Andris Ūze un gaismu režisors Mārtiņš Feldmanis. Koncertuzvedumā skanēs Andreja Selicka, Riharda Zaļupes, Jāņa Ivanova, Ingara Gusāna, Oskara Stroka darbi, tāpat latgaliešu tautasdziesmas un arī garīgās dziesmas.

Anna Rancāne ir viens no mūsdienu Latgales spilgtākajiem simboliem – gan literatūrā un publicistikā, gan arī Latgales sabiedriskajā un kultūras dzīvē. Gatavojot koncertuzvedumu, tā mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava saka: "Svarīgi ir stāstīt stāstus par mūsu lielajiem cilvēkiem, kuri mums ir visapkārt, kuri ir palīdzējuši mums kā nācijai izdzīvot un radīt šo jaunrades kodu, ar kuru visi varam lepoties. Anna Rancāne noteikti ir viena no tām personībām, par kuru stāstīt, kuras dzīves gājumā un radošajā darbā iedziļināties."

Uzveduma "Latgolys freska" pirmizrāde bija paredzēta šī gada pavasarī, taču līdz ar 'Covid-19' pandēmijas sākšanos tika pārcelta uz septembri. Iecerētās vienas izrādes vietā, lai uzvedumu varētu piedzīvot katrs gribētājs, 12. septembrī būs divas izrādes – pulksten 16.00 un 19.00. Koncertuzvedums vēlāk būs skatāms arī Latvijas Televīzijas ēterā.

Veltījums Annai Rancānei ir viens no Latvijas simtgades programmas notikumiem.

Biļetes uz koncertuzvedumu "Latgolys freska" nopērkamas Latgales vēstniecības "Gors" un "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!