Foto: Publicitātes attēli

Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais kora 80. jubilejas sezonā saviem jaunākajiem klausītājiem sagādājis pavasarīgu un skanīgu pārsteigumu – kora kameroperu bērniem "Ej nu ej", kas piedzīvos pirmizrādi 24. martā.

Diriģentam Mārim Sirmajam šis ir radošs piedzīvojums, kurā akadēmiskā kordziedāšanas vide satuvinās ar jaunajiem klausītājiem. Māris Sirmais mūzikas materiālu raksturo, kā bērniem viegli uztveramu un pielīpošu. Būs patiešām liels gandarījums, ja pēc izrādes, bērni dungos kādu no melodijām un programmiņās ierakstītajiem dzejoļiem.

"Ej nu ej" iestudējuma mūzikas autore ir komponiste Laura Jēkabsone, kura izcili pārzina a cappella kordziedāšanas iespējas, ko šajā koncertuzvedumā parāda ļoti izteikti. Koris skan kā orķestris, veido dažādas ainavas – jūru, mežu, žogu, lauku, ceļu - un caur savām balsīm realizē arī dažādas emociju gammas. Korim dziedājumā pievienosies zēna solo – Reinards Blūmentāls, Aleksandrs Meri vai Lūkass Olekšs. Īpaši dinamisku kameroperu padara iestudējuma horeogrāfija, ko veido Elīna Gediņa, Reiņa Suhanova rotaļīgā režija un scenogrāfijas elementi, kā arī spilgtie tērpi, kuru autore ir kostīmu māksliniece un ilggadēja kora "Latvija" skatuves tērpu radītāja – Kristīne Pasternaka.

Mārtiņa Meiera veidotā libreta pamatā ir atzinību guvusī dzejnieka Marta Pujāta dzejoļu grāmata bērniem ar tādu pašu nosaukumu "Ej nu ej". Šis izdevums 2021. gadā saņēma Latvijas Literatūras gada balvu nominācijā "Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem".

Šis ir stāsts par pilsētas puiku, kurš izdzīvo plašu emociju gammu, nonākot tramvajā vai ciemojoties pie vecmammas piejūras lauku mājās, domājot par tēta miegu vai laika zoba sagrauztu žogu. Pārdomas un sajūtas, kā arī gatavība aizraujošiem piedzīvojumiem un negaidītiem pavērsieniem vijas viscaur krāšņajai un atraktīvajai koncertizrādei.

Koncertizrāde vienā daļā, apmēram stundu gara un ir paredzēta bērniem no 5 līdz 12 gadu vecumam. Koncertizrādes notiks 24., 26. martā, 1. un 2. aprīlī Zirgu ielas koncertzālē, kā arī 9. aprīlī Kultūras centrā "Ulbrokas Pērle".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!