Foto: LETA

Pirmdien, 1. septembrī, Latvijā populārākās grupas "Prāta vētra" līderis Renārs Kaupers atzīmē 40 gadu jubileju.

Kaupers, būdams vēl padsmitnieks, 1989. gadā kopā ar saviem draugiem un skolasbiedriem Jāni Jubaltu, Kasparu Rogu, Māri Mihelsonu un Gundaru Mauševicu dibināja poproka grupu "Prāta vētra". Plašāka publika viņu un grupu iepazina vēl pēc pāris gadiem, kad iznāca "Prāta vētras" pirmie singli - romantiskā dziesma "Jo tu nāc" un hiperaktīvā "Ziema".

Arī turpmākie dziedātāja panākumi ir neatraujami no kopējās prātvētriešu vēstures. 1995. gadā iznākušais hits "Lidmašīnas" iekaroja gada dziesmas titulu, un albums "Veronika", kurā tas iekļauts, padarīja "Prāta vētru" par neapstrīdami populārāko grupu Latvijā, bet Kauperu - par Latvijas pusaudžu megazvaigzni.

Nākamie albumi grupas un dziedātāja popularitāti Latvijā tikai nostiprināja, bet trešās vietas iegūšana Eirovīzijas dziesmu konkursā 2000. gadā un tai sekojošā albuma "Kaķēns, kurš atteicās no jūrasskolas" angliskā versija "Online" viņiem ļāva iekarot arī citu Eiropas valstu klausītāju sirdis.

Tostarp "Prāta vētra" turpmākajos darbības gados dažādās valstīs iesildīja tādas zvaigznes kā "Depeche Mode", "R.E.M.", "The Rolling Stones" un "The Cranberries".

Savukārt plašajā Krievijas mūzikas tirgū pa īstam grupa sevi pieteica 2004. gadā, kopā ar "Би-2" ierakstot kompozīciju "Скользкие улицы", kura vienlaikus ieņēma pirmās vietas topos Latvijā, Ukrainā un Krievijā. Turpmākie krievu valodā izdotie albumi un sadarbība ar dažādām krievu zvaigznēm Kauperam nodrošināja pat Krievijas gada labākā solista titula iegūšanu 2009. gadā.

Paralēli darbībai grupā Renārs Kaupers gan kā vadītājs, gan solists piedalījies neskaitāmos pasākumos, tostarp kopā ar Mariju Naumovu atraktīvi vadīja 2003. gada Eirovīzijas dziesmu konkursu Latvijā.

Savulaik viņš spēlēja arī Jāņa Streiča filmā "Vecās pagastmājas mistērija", kas viņam kinofestivālā "Lielais Kristaps" atnesa balvu nominācijā "Labākais aktieris".

Pēdējos gados mūziķis iesaistījies Imanta Ziedoņa fondā "Viegli", kā arī piedalījies divu fonda izdoto albumu tapšanā. Viņš kopā ar "Prāta vētru" (kā arī bez tās) regulāri piedalās nesaskaitāmos labdarības projektos un koncertos.

Renārs Kaupers ir precējies ar Agnesi Kauperi, un abi audzina trīs dēlus. Abi vecākie - dvīņi Edgars un Emīls - spēlē paši savā grupā "Carnival Youth", kura jau iemantojusi plašu popularitāti jauniešu vidū, bet jaunākajam - Āronam - nesen apritēja trīs gadi.

Foto - Renārs Kaupers laiku lokos:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!