Foto: Publicitātes foto
Jauni, pārsteidzoši un eksperimentiem gatavi – arī šogad "Positivus" festivālā "I Love You" skatuve būs vieta, kur atklāt jaunus māksliniekus, piedzīvot jau pazīstamu mūziķu koncertus. Tradicionāli sestdienas vakarā notiks arī īpašais pārsteiguma koncerts.

Jau izsludinātajiem "I Love You" skatuves māksliniekiem festivāla rīkotāji pievieno vairākas spilgtas muzikālās apvienības un soloprojektus no Latvijas un Igaunijas - katru ar savu izteiktu muzikālo rokrakstu.

No Latvijas mūziķiem uz "I Love You" skatuves īpašu gaisotni radīs tautiski industriālie DJ Krankenwagen, pasaules elpas skartie "Future Folk Orchestra", eksperimentālā postpankroka apvienība "Parára", psihedēliskā roka iedvesmotie "The Pink Elephant", eksperimentālā roka leģendas "Mona de Bo", kā arī dziesminiece Alise Joste un mūziķis Matīss Kļaviņš ar soloprojektu. Igauniju pārstāvēs elektropopa apvienība "Würffel", melanholiskā indie rock grupa "Sibyl Vane" un progresīvi džeziskie "The Werg".

Tautisks industriālisms, skarbi un ironiski teksti, eksperimenti ar skaņu un pilnīgi neslēpti aizguvumi no visdažādākajiem māksliniekiem, Džimu Džārmušu, "Hospitāļu ielu", Johanu Sebastiaonu Bahu, Imantu Kalniņu un "Prodigy" ieskaitot, raksturo DJ Krankenwagen repertuāru. Muzikāls haoss, kas rosina domāt – DJ Krankenwagen spēlē mūziku spriest spējīgiem cilvēkiem, vēsta festivāla rīkotāji.

Dzirkstošs elektropops no Igaunijas – "Würffel" rada gaišu pasauli, kurā dominē ēteriski sintezatori, vilinošas melodijas un trauslā, taču spēcīgā vokālistes Rosannas Lintas balss. Meditatīvi nesarežģīts nošu izklājums, spēcīga skaņu dinamika, saulainas noskaņas – mūzika, kas kā radīta pašas labākās ballītes iesildīšanai un noskaņas radīšanai.

"Nepieradinātā folka orķestris" maksimāli paplašina robežas – tā repertuārā iekļaujas dažādās pasaules vietās un laikā tapusi tautas mūzika, kas gaumīgi tiek miksēta ar autormūzikas elementiem un pašu radītajiem skaņdarbiem. Mūzika, kas vieno – "Nepieradinātā folka orķestra" koncertos kā savējais sajūtas pat vistālāk braukušais koncerta viesis.

Eksperimentālās roka un postpanka apvienības "Parára" mūzika ir masīva un elpu aizraujoša, ļaujot pilnībā veltīt uzmanību sarežģītajām dziesmu struktūrām un eksperimentālām melodijām. Pamatīgi izstrādāti ritmi, grodi savītas ģitāru partijas un noskaņām bagātais vokāls ļauj izbaudīt "Parára" koncertos katru mirkli, radot patiesas klātbūtnes sajūtu.

Nedaudz popmūzikas, nedaudz blūza un nedaudz pankroka – melanholiskā indie/alternatīvā roka grupa "Sibyl Vane" no Igaunijas sniedz skaļus un pamanāmus šovus visā Eiropā. Grupas dzinējspēks ir ģitāriste, dziedātāja un dziesmu autore Helēna Randlahta, līdz ar to neapstrīdami jaudīgo rokmūziku vēl spēcīgāku padara sievišķā harisma.

Progresīvā džeza grupa "The Werg" no Igaunijas rada intelektuāli emocionālu mūziku, kas iedvesmo un saviļņo, turklāt prasmīgi izmantotie rokmūzikas elementi ļauj ieraudzīt instrumentālo džezu no pavisam cita skatu punkta. Blīvs skanējums, filigrāni izcakotas ģitāru solopartijas un elpu aizraujoša noskaņa ļaus ieklausīties ne tikai mūzikā, bet arī sevī.

Sajūtu radītāji psihedēliskā roka grupa "The Pink Elephant" savā mūzikā ievij džezu un eksperimentus, tā panākot patiesu skanējumu, kas ļauj atgriezties psihedēliskās rokmūzikas zelta laikmetā. Organiski šajā mūzikā iekļaujas arī balss, kas vairāk skan kā vēl viens instruments, lielāku uzmanību pievēršot vokālajām iespējām, ne tekstiem. Gudra un neuzbāzīga mūzika ieinteresētiem klausītājiem.

Matīsa Kļaviņa mūzika vienlaikus ir atsvešināta un nedaudz introverta, taču tajā pašā laikā uzrunā tieši, liekot aizdomāties par lietām, kas dzīvē ir svarīgas un kas – pārvērtētas. Eksperimentālais skanējums panākts, apvienojot blūza, folka un indie, kā arī "alt-country" ietekmes, taču akli netiecoties pēc kāda konkrēta žanra dominances. Koncerts tiem, kuri ieklausās.

Ēteriski izsmalcināta, vienlaikus tik vienkārša, tuva un saprotama – dziesminiece Alise Joste savās dziesmās stāsta par lietām, kas ir mums apkārt, turklāt to dara ar tik neviltotu sirsnību un patiesumu, ka notici katram vārdam, vēsta festivāla rīkotāji.

Laikmetā, kad steiga ir dabiskais prāta stāvoklis, eksperimentālā roka duets "Mona de Bo" ļauj "slow core" un "drone" noskaņās apstāties un gūt apskaidrību. Koncertos "Mona de Bo" ievelk savā pasaulē pamazām, skaņa transformējas un kļūst arvien jaudīgāka, noskaņa – hipnotiskāka, līdz beidzot esi pavisam izšķīdis mūzikā.

Devītais "Positivus" festivāls, kas no 17. līdz 19. jūlijam norisināsies Salacgrīvas Zvejnieku parkā, kā ierasts, būs notikums visiem augstvērtīgas mūzikas un traku ballīšu cienītājiem.

Līdz šim festivālā dalību apstiprinājuši Roberts Plānts and "The Sensational Space Shifters", "Placebo", "Kasabian", St.Vincent, "Basement Jaxx", Tom Odell, "Jungle", Charli XCX, "Lamb", "Everything Everything", "Fenech-Soler", Jack Garratt, "Ewert and the Two Dragons", "The Sound Poets", "Kate Boy", "King Gizzard & The Lizard Wizard", "Triana Park", Max Jury, "Soak", "Peace", "East India Youth", "Indiana", "Tropic", "Vök", Jennie Abrahamson, "Rangleklods", "Warpaint", "Rival Sons", "Ghostpoet", "Inokentijs Mārpls", "Momend", "Laika suns", "Galvanic Elephants", "Zebra Island", "Super Besse" un "The Bongo Club"

Līdz festivāla sākumam gaidāmi vēl vairāki paziņojumi par māksliniekiem, kas uzstāsies uz "Positivus" sešām skatuvēm.

Festivāla biļetes nopērkamas www.positivusfestival.com, Biļešu Serviss kasēs un "Nordea" bankomātos. Trīs dienu biļete bez telts vietas maksā 65 eiro, trīs dienu biļetes ar teltsvietu cena ir 71 eiro. Pieejamas arī vienas dienas biļetes, kuru cena ir 35 eiro. Biļešu iegāde bez komisijas maksas – www.positivusfestival.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!