Foto: AP/Scanpix
Piektdien, 4. martā "Positivus" rīkotāji izziņojuši visus šā gada festivāla galvenos māksliniekus, kā arī lielāko daļu pārējās programmas, ar ko šogad tiek svinēta festivāla pastāvēšanas 10. jubileja. Galveno mākslinieku godā, līdzās jau iepriekš izziņotajai Elijai Goldingai, ierindojušies pankroka krusttēvs, dzīvā leģenda Igijs Pops (attēlā), kā arī franču izsmalcinātās elektronikas sapņotāja Entonija Gonzalesa vadītais projekts "M83".

Mūsdienu elektroniskās mūzikas slaveno "french touch"* "Positivus" festivālā pārstāvēs arī duets "Air", tāpat programmu papildina britu deju zāļu un festivālu karaļi no "Hot Chip" un "Years and Years". Koša rota burtiskā un pārnestā nozīmē šogad festivāla mākslinieku sarakstā ir kanādiešu elektropopa dzirkstele Klēra Elisa Bušē (Claire Elise Boucher), plašāk pazīstama kā Grimes.

Īpašs mākslinieks jubilejas festivāla programmā ir Čarlzs Bredlijs (Charles Bradley), kurš "Positivus" ienesīs autentiskas amerikāņu fanka, soulmūzikas un R&B vecās skolas noskaņas, neskatoties uz to, ka debijas albumu izdevis tikai 2011. gadā, turklāt 62 gadu vecumā.

Tāpat "Positivus" festivāls turpina 10 gadu garumā pildīto misiju – iepazīstināt auditoriju ar jaunām un talantīgām grupām un mūziķiem, kam nākotnē tiek prognozēti lieli panākumi. Tāds ir duets "Oh Wonder", kas jau nodēvēts par vienu no lielākajiem britu mūzikas 2016. gada atklājumiem, melanholiski sapņainā grupa "Cigarettes After Sex" no Bruklinas, britu indie dzidrā balss "Arthur Beatrice", kā arī Ņūarkas (ASV) jaunie, pankroka saindētie hiphoperi "Ho99o9".

Latvijas mūzika šovasar festivālā tiks pārstāvēta tās visdaudzveidīgākajās izpausmēs – uzstāsies pasaulē zināmākā latviešu pagan-metal grupa "Skyforger", latviešu hiphopa veterāns Ozols, grupa "Dzelzs vilks", jaunās zvaigznes – grupa "Carnival Youth", pirmās "Austras" balvas ieguvēja Alise Joste, grupas "Mielavs un Pārcēlāji" un "DaGamba". Pēc ilgāka pārtraukuma "Positivus" festivālā atkal spēlēs grupa "Satellites lv", programmu bagātinās arī grupa "Rīgas modes". Tāpat festivāla programmā iekļauta arī Latvijas publikas iemīļotās baltkrievu grupas "Super Besse" uzstāšanās.

"Šis ir iespaidīgākais spožu mākslinieku saraksts, kādu līdz šim izdevies pulcēt. "Positivus" festivāla apmeklētājiem būs pamatīgi jānopūlas, lai nepalaistu garām spilgtākos, interesantākos un iedvesmojošākos koncertus šo trīs jubilejas dienu garumā," programmas izziņošanas priekšvakarā pauž festivāla organizators Ģirts Majors.

Jau iepriekš ziņots, ka 2016. gada "Positivus" festivālā, kas notiks no 15. līdz 17. jūlijam, uzstāsies arī britu mūzikas pelēkais kardināls Ričards Houlijs (Richard Hawley), amerikāņu indie klasiķi – grupa "Mercury Rev", kā arī angļu alternatīvā roka grupa "Wolf Alice", dziedātājs Džons Ņūmens (John Newman), skotu mūziķis Sī Dankans (C Duncan), amerikāņu grupa "San Fermin", kā arī zviedru dziedātāja Seinabo Seja (Seinabo Sey).

Līdz festivāla sākumam gaidāmi vēl vairāki paziņojumi par māksliniekiem, kas uzstāsies uz "Positivus" sešām skatuvēm, tai skaitā galvenajām. Festivāla biļetes nopērkamas www.positivusfestival.com, "Biļešu servisa" kasēs un "Nordea" bankomātos. Trīs dienu biļete bez telts vietas maksā 79 eiro, trīs dienu biļetes ar teltsvietu cena – 87 eiro. Jau 4. aprīlī biļešu cenas kļūs dārgākas. Biļešu iegāde bez komisijas maksas – www.positivusfestival.com.

2016. gada "Positivus" festivāla programma:

Ellie Goulding, "M83", Iggy Pop, "Years & Years", "Hot Chip", John Newman, "Air", "Wolf Alice", Grimes, Richard Hawley, "Mercury Rev", Charles Bradley, "Oh Wonder", Seinabo Sey, C Duncan, "Ho99o9", San Fermin, "Cigaretts After Sex", "Arthur Beatrice", "The Japanese House", "Postaal", "Choir of Young Believers", Alise Joste, Ozols, "Dzelzs vilks", "Carnival Youth", "Mielavs un Pārcēlāji", "Skyforger", "DaGamba", "Sattellites LV", "Rīgas modes", "Super Besse".

* "french touch" – 90. un 2000. gadu franču elektroniskās mūzikas vilnis, pie kura pieskaitāmas grupas "Daft Punk", "M83", "Air", "Justice" un citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!