Foto: LETA
24.maijā, pulksten 19, Lielajā Ģildē orķestris "Rīga" noslēgs 40.koncertsezonu un noslēguma koncerta "Ekliptika 2012" programmā iekļauti divu latviešu komponistu pirmatskaņojumi, kā arī Gustava Holsta un Jozefa Švantnera darbi, portālu "Delfi" informēja orķestra "Rīga" pārstāve Ilze Pleša.

Viņa atklāj, ka koncerta lielākā intriga esot Kārļa Auzāna un Nika Gothama jaunais skaņdarbs - "Oda Jurijam Gagarinam", kas pēc orķestra "Rīga" pasūtījuma šopavasar top Rīgā un Toronto. Šī skaņdarba izpildītāju sastāvs - čellu trio "Melo-M" un simfoniskais pūtēju orķestris - ir unikāls salikums, kāds vēl pasaules mūzikā nav ticis izmantots. Skaņdarba tematisko materiālu un čellu partijas ir sacerējis Auzāns, savukārt Gothams ir radījis darba ideju, un viņa rokās ir orķestrācija.

Otrs pirmatskaņojums ir Anitras Tumševicas "Saules mūzika" čellam un simfoniskajam pūtēju orķestrim, kas sacerēta 2010.gadā un līdz šim nav atskaņota. Koncertā "Saules mūzika" čella solo atskaņos Ēriks Kiršfelds.

Kosmisko tēmu koncerta programmā līdzās pirmatskaņojumiem papildinās angļu komponista Gustava Holsta fragmenti no svītas "Planētas" - iecienīts simfonisko pūtēju orķestru repertuārs pasaulē.

Savukārt amerikāņu komponists Jozefs Švantners Rīgas klausītājiem pazīstams pēc ārkārtīgi interesantā Koncerta sitaminstrumentiem, kas izskanēja 2010./2011.gada orķestra "Rīga" sezonas atklāšanas koncertā ar Elīnas Endzeles solo diriģenta Andra Pogas vadībā. Tagad tiks atskaņots viens no jaunākajiem komponista darbiem - 2004.gadā sacerētais skaņdarbs "Recoil".

Koncerta nosaukums "Ekliptika" izvēlēts, domājot līdzībās - viens orķestra darba gads jeb sezona ir laika intervāls, kad orķestra koncertdarbība ir noslēgusi vienu apli un poētiski to var salīdzināt ar ekliptiku. Astronomijā par ekliptiku sauc debess sfēras lielo apli, pa kuru Saule gada laikā veic pilnu redzamo apriņķojumu.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Biļetes cena no 5 līdz 15 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!