Foto: F64

No 7. Līdz 10.maijam Ķīpsalas hallē skanēs Guntara Rača un Ulda Marhilēviča mūzikls "Pārdotie smiekli". Iestudējuma tekstu autors Guntars Račs, kurš laikrakstam "Latvijas Avīze" stāsta, ka tie lielās aizņemtības dēļ tapuši ļoti īsā laikā, iestudējumu raksturo tā: "Pusaudža gados šis stāsts par dvēseles pārdošanu velnam šķita par smagu. Tagad mēs, dzīves pieredzējuši cilvēki, saprotam, ka tā vai citādi, bet, pārdodot velnam smieklus jeb dvēseli, nekas labs negaida. Par to arī stāsts – nedariet to, jo nav vērts! No otras puses, tā varbūt ir dzīves skola, kas neizbēgami jāiziet, jo citādi neko no dzīves nesaproti."

Račs intervijā "Latvijas Avīzei" atzīst, ka kvalitatīva estrādes mūzika šobrīd Latvijā ir retums un ka tā lielā mērā ir arī valsts atbildība. Negribot salīdzināt šodienas apstākļus ar padomju laikiem, tomēr nākoties atzīt, ka bez valsts finansiālā atbalsta populārā mūzika balstās tikai uz entuziasmu, bet tas nebūt neveicina kvalitāti. Citāda situācija ir, piemēram, operas mūzikā.

"Nebūtu slikti, ja šodien valsts iedomātos, ka arī populārā mūzika ir kultūras sastāvdaļa, kam tiktu paredzēti kaut kādi līdzekļi. Bez tā populārā mūzika kļūst diletantiska, vienīgi entuziasmā balstīta," "Latvijas Avīzei" stāsta Račs. "Tādēļ mēs pasaulē negūstam panākumus, bet opernieki un nopietnās mūzikas pārstāvji gan. Viņiem, pirmkārt, ir cita bāze – valsts apmaksāta izglītība. Populārajai mūzikai paliek interešu pulciņi kultūras namos."

Tāpat populārās mūzikas izpildītāji ne vienmēr var sevi pienācīgi nodrošināt. Latvijā neviens ar mūziku bagāts nav kļuvis. Kā izņēmumu Račs min Raimondu Paulu, taču precedents ar zaudēto naudu "Krājbankas" kraha laikā tikai pierāda, ka arī Pauls ir ne līdz galam novērtēts. Endrū Loids Vēbers šādu summu saņemot mēneša laikā. Ja dažās austrumu valstīs būtu sakārtota autortiesību likumdošana, situācija būtu savādāka.

Račs, cik nu iespējams, atbalsta mūziķus. Dažreiz par to saņemot pat aizrādījumus, ka esot advokāts atsevišķiem kolēģiem, bet viņš savādāk nevarot, jo zina, cik skarbi nākas mūziķiem nākas pelnīt maizi.

Uz "Latvijas Avīzes" piebildi, ka pastāvot priekšstats, ka pašmāju mūzikas lauciņā valda tieši Guntars Račs, viņš atbild: "Tad man būtu jāpieder kādai radiostacijai, televīzijai, kādai bankai. No otras puses, ja šis statuss ir nopelnīts ar darbu, tas ir labi." 20 gadu laikā, kas pavadīti mūzikas biznesā, viņš nav sēdējis ar kalkulatoru rokā, bet turpina rakstīt tekstus populārajai mūzikai, muzicēt kopā ar "Bet Bet" un sadarboties ar citiem mūziķiem un kārtējo reizi atgādinot, ka Latvijas mūzikas tirgū vēl ir daudz darāmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!