Foto: AFP/Scanpix
Radio Brīvā Eiropa publicējusi apjomīgu rakstu, kurā uzsver un apraksta Latvijas mūziķu panākumus Eiropā un pasaulē. "Viņi ir jauni, viņi ir latvieši, un kopīgiem spēkiem viņi pārvērš mazo Baltijas nāciju par muzikālu superspēku," raksta Radio Brīvā Eiropa.

Tuvojoties jaunai operas sezonai, latviešu mūziķi turpina iekarot pasaules skatuves.

Mecosoprāns Elīna Garanča jaunajā sezonā uzstāsies uz vairākām pasaules prestižākajām skatuvēm - Ņujorkas Metropolitan un Parīzes Nacionālajā operā. Tāpat arī Kristīne Opolais un Marina Rebeka arī šosezon priecēs klausītājus Londona, Vīnē, Bavārijā un citur.

Diriģents Andris Nelsons pagarinājis savu līgumu un turpinās diriģēt Bostonas Simfonisko orķestri, savukārt Mariss Jansons šosezon vadīs Bavārijas Radio Simfonisko orķestri.

"Ir tikai viena laba lieta, ko PSRS deva Latvijai - mūzikas skolas," radio stāstījis RTU vīru kora "Gaudeamus" vadītājs Ivars Cinkuss, kurš kopā ar kori triumfēja Pasaules koru olimpiādē. "Daļēji mūsu izcilo mūziķu panākumi ir radušies pateicoties padomju mūzikas skolām," uzskata Cinkuss.

Arī Ēriks Ešenvalds uzsver mūzikas skolu nozīmi: "Ja es bērnībā nebūtu apmeklējis mūzikas skolu, es nebūtu kļuvis par komponistu. Komponistam ir jābūt izcilām instrumentālām prasmēm, kuras es ieguvu tieši mūzikas skolā."

Taču Radio Brīvā Eiropa uzsver arī Latvijas koru tradīciju, kas uzturēta dzīva tieši spītējot PSRS režīmam.

"1873. gadā, kad notika pirmie Dziesmu svētki, Latvija vēl nebija dibināta - Dziesmu svētki ir vecāki kā pati valsts," stāsta Ešenvalds. "Ņemot vērā to, cik ilgi Latvija ir bijusi citu valstu pakļautībā, folklora ir kļuvusi par ļoti nozīmīgu mantojumu, kas vieno cilvēkus," uzskata komponists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!