"Carol of the Bells" jeb "Zvanu korālis" ir viena no pasaulē populārākajām Ziemassvētku dziesmām, bez kuras iztiek vien retā svētku programma. To dzied gan kori, gan solomākslinieki, gan dažādas grupas. Galu galā tā iekļauta svētku klasikas - filmas "Viens pats mājās" skaņu celiņā. Tomēr maz zināms fakts ir tas, ka pacilājošais Ziemassvētku korālis nāk no Ukrainas. Oriģinālā tās nosaukums ir "Щедрик" – "Ščedriks" un vispirms tā tapusi kā jaunā gada daudzināšanas dziesma.

Dziesmas saknes meklējamas ukraiņu folklorā, taču populārās melodijas, ko šodien atpazīstam kā "Carol of Bells", apdares autors ir ukraiņu komponists Mikola Leontovičs (Микола Дмитрович Леонтович, 1877 -1921). "Ščedriks" tapa 1916. gadā, laikā, kad Eiropu plosīja Pirmais pasaules karš. Dziesmas ukraiņu teksts vēsta par putniņu, kas ielido mājās un dzied par pārticību, ko nesīs jauns gads un jauns pavasaris.

Pirmo reizi "Ščedriku" dziedājis Kijivas universitātes studenti, bet pasaules slava nāca pāris gadu vēlāk. 1920. gadu sākumā diriģenta un komponista Oleksandra Košica vadītais Ukraiņu nacionālais koris bija devies turnejā pa Eiropu un ASV, prezentējot savas tautas kultūru starptautiskajai auditorijai.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!