Foto: Publicitātes foto

Jaunā pianiste Katrīna Gupalo (23) ir viena no trim klasiskās mūzikas talantu konkursa “Radīti mūzikai” dalībniecēm, kura svētdien, 25. maijā, pulksten 21.15, LTV1 tiešraidē sacentīsies par laureāta titulu līdzās tubas mūziķim Kasparam Šmitam un čellistam Markam Viļenskim.

Katrīna Gupalo (23) ir viena no trim klasiskās mūzikas talantu konkursa "Radīti mūzikai" dalībniecēm, kura svētdien, 25. maijā, pulksten 21.15, LTV1 tiešraidē sacentīsies par laureāta titulu līdzās tubas mūziķim Kasparam Šmitam un čellistam Markam Viļenskim.

Gupalo šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas 2. kursa maģistrantūrā profesora Sergeja Osokina klavieru klasē un ir uzņemta Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā. Katrīna uzskata, ka mūzikai pievērsusies lielā mērā pateicoties ukraiņu asinīm – viņas tēta mamma ir ukrainiete. Portāls Delfi Katrīnu uzrunāja pāris dienu pirms lielā fināla.

Kādas ir izjūtas saistībā ar iekļūšanu finālā un kā tam gatavojaties?

Esmu neizsakāmi priecīga par to, ka man ir iespēja izbaudīt visu konkursa "Radīti mūzikai" procesu līdz pašām beigām. Paldies visiem, kas atbalstīja mani un palīdzēja iekļūt finālā! Tā ir neaprakstāma sajūta, kad pilnīgi sveši cilvēki saka, ka viņus ir aizkustinājis tas, ko daru uz skatuves, ka viņi gūst baudījumu no tā, kā es spēlēju klavieres!
Finālam gatavojos kā jebkurai citai uzstāšanās reizei. Uzskatu, ka skaņdarba tapšana manā profesijā ir visburvīgākais brīdis, gandrīz kā jaunas dzīvības rašanās. Stundām ilgi meklēju pareizās krāsas, īstos tēlus un tehniskos risinājumus, lai tad, kad kāpšu uz skatuves, gan es, gan klausītājs pilnībā nokļūtu mūzikas magnētiskajā varā.

Kā tu raksturotu pieredzi, ko guvi konkursa laikā? Kas bija interesantākais un sarežģītākais šajā procesā?

Pieredzi, ko guvu, piedaloties konkursā "Radīti mūzikai", es raksturotu kā koncentrētus meistarkursus, kas nieka piecās nedēļās parādīja mums visu televīzijas specifiku. Šis konkurss krasi atšķiras no visa, ko līdz šim biju piedzīvojusi. Parasti mūsu darbs ir organizēts pavisam citādāk – septiņas, astoņas stundas dienā es pavadu pie klavierēm. Programmas, ko apgūstu, ir milzīgas, mans repertuārs sastāv no daudziem monumentāliem lielas formas darbiem, kas ilgst 25, 30, vai pat vairāk minūtes. Lai sagatavotu šādus skaņdarbus ir vajadzīgs laiks, gan spēlējot, gan arī strādājot pie visām idejām prātā – bez klavierēm. Turpretim televīzijas konkursā spēles noteikumi ir pavisam citi. Mums ir dota viena nedēļa, lai izdomātu repertuāru, tam atbilstošu skatuvisko koncepciju, kā arī, lai sagatavotu skaņdarbu mākslinieciski augstvērtīgā līmenī. Pa vidu tam ir intervijas, uzdevumi, pārbaudījumi, anketas un daudz kas cits, kam ar mūziku nav itin nekāda sakara. Domāju, tas mums visiem bija gan fiziski, gan morāli ļoti nopietns pārbaudījums.

Ko jaunu sevī esi atklājusi konkursa laikā?

Konkursa "Radīti mūzikai" pārbaudījumi ir ļoti daudzveidīgi, katru reizi mūs sagaida kaut kas jauns un neparasts – vai tā ir parafrāze, vai sadarbība ar citu mākslas veidu, vai arī kamermūzika bez mēģinājuma ar nepazīstamu skatuves partneri. Esmu atklājusi, ka spēju īsā laika periodā pārvarēt daudzus sarežģījumus, mobilizēties un konkursa tiešraidē neapjukt daudzo televīzijas kameru priekšā. Domāju, ka pateicoties konkursam "Radīti mūzikai", esmu kļuvusi daudz bezbailīgāka uz skatuves. Pat, ja man uz galvas uzsēdīsies papagailis un sāks klaigāt: "Laid mani pie klavierēm!", turpināšu spēlēt vēsā mierā.

Kāds bija interesantākais atgadījums aizkulisēs?

Interesanta, negaidīta un ļoti jauka bija iepazīšanās ar jaunajiem un talantīgajiem 45.vidusskolas audzēkņiem vienā no pārbaudījumiem Latvijas Televīzijas studijā. Tik daudz enerģijas un dzīvesprieka vienuviet! Tā arī bija lielākā autogrāfu dalīšana līdz šim.

Kā izmantosiet galveno balvu, ja uzvarēsiet?

Visu mūžu esmu sapņojusi spēlēt kopā ar simfonisko orķestri! Uzvaras gadījumā 6.jūnijā izpildīšu S. Prokofjeva 2.klavierkoncertu – tas gan tehniskās virtuozitātes, gan satura ziņā ir viens no sarežģītākajiem un interesantākajiem klavierkoncertiem pasaules mūzikas vēsturē. Savukārt stipendiju izmantošu studijām Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā. Tā ir viena no pasaules prestižākajām mūzikas augstskolām, kur pasniedz pasaules izcilākie mūziķi un pedagogi. Šogad konkurss bija īpaši liels, esmu neizsakāmi priecīga, ka viņi izvēlējās tieši mani. Turklāt, man ir tas gods būt pieņemtai ievērojamā profesora Kristofera Eltona klavieru klasē. "Radīti mūzikai" stipendija būtu nozīmīgs ieguldījums manā nākotnē, jo mācību un dzīvošanas izmaksas Londonā nav no mazajām.

Vai pēc konkursa uzturēsiet kontaktus ar pārējiem dalībniekiem?

Protams, kontaktus uzturēšu ar visiem konkursa dalībniekiem. Esmu pārliecināta, ka šis ir tikai pirmais no "Radīti mūzikai" konkursiem – Latvijas televīzijas skatītāji ir pelnījuši iespēju arī turpmāk baudīt klasiskās mūzikas šedevrus. Mēs visi astoņi esam "Radīti mūzikai" pirmgājēji, šis piedzīvojums vienmēr mūs vienos!

Kuram dalībniekam novēlētu uzvaru?

Uzvaru novēlētu visiem konkursa dalībniekiem – visi ir ļoti spilgtas individualitātes un ārkārtīgi apdāvināti izpildītājmākslinieki. Katrs ir sava instrumenta virtuozs. Salīdzināt ir gandrīz neiespējami, jo spēlējam dažādus instrumentus – klavierēm ir viena specifika, bet tubai – pavisam cita, un, kur nu vēl sitamie instrumenti…

Latvijas Televīzija (LTV) aicina prognozēt topošo akadēmiskās mūzikas zvaigžņu konkursa "Radīti mūzikai" rezultātu – balsot par iespējamo laureātu LTV mājaslapā un iegūt divus ielūgumus uz Dzintaru koncertzāles 2014. gada sezonas atklāšanas koncertu, kurā kā īpašais viesis kopā ar Liepājas simfonisko orķestri 6. jūnijā uzstāsies "Radīti mūzikai" uzvarētājs. Balvu saņems balsojuma trīssimtais pareizās atbildes autors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!