Foto: Publicitātes foto
Sešos svētdienu vakaros, sākot no 20. aprīļa LTV1 savu talantu pierādīs topošie mūziķi - vijolniece Sabīne Sergejeva, tubas mūziķis Kaspars Šmits, soprāns Marlēna Keine, čellists Marks Viļenskis, pianisti Katrīna Gupalo un Dainis Tenis, kā arī sitaminstrumentālisti Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš.

Līdz šova sākumam portāls "Delfi" katru darbadienu piedāvās ieskatu viena šova dalībnieka biogrāfijā, pasaules redzējumā un atklāsmēs par un ap mūziku. Šoreiz - tubists Kaspars Šmits.

Iespaidīgo pūšaminstrumentu tubu 22 gadus vecais Kaspars Šmits sāka mācīties spēlēt, kad saprata: "trompete man skanēja vairāk pēc suņa kauciena". Jau no mazotnes viņš piedalījies dziedāšanas konkursos, plinkšķinājis pa klavieru taustiņiem un spēlējis trompeti. "Atceros sevi lāča kostīmā bērnudārza muzikālajā priekšnesumā un "kadrus", kā, lēkājot pa gultu, pūtu trompetē," viņš smaidot saka.

Aptuveni četrpadsmit gadu vecumā Kaspars bija izlēmis izstāties no Smiltenes mūzikas skolas un tagad lielu paldies var teikt savam skolotājam Pēterim Vilkam par pūlēm viņu noturēt mūzikas lauciņā. Arī instrumenta izvēli noteica tieši skolotājs. "Orķestrī vajadzēja tubistu, tāpēc mans skolotājs Pēteris bija izdomājis pāris gājienus uz priekšu un piespēlēja man tubu," tagad atceras jaunais mūziķis.

Nākotnē viņš vēlētos spēlēt Latvijas Nacionālajā operā un uzstāties kopā ar pasaulslaveno tenoru AndreaBočelli. "Kāds izcils mūziķis reiz man teica, ka instrumentam ir jābūt tavam dzīvesbiedram. Ja cilvēki tavā dzīvē nāk un aiziet, situācijas mainās, instruments vienmēr būs tev pie rokas. Un es to arī novērtēju!" uzsver Kaspars Šmits.

Kāpēc pieteicies konkursam "Radīti mūzikai"?

Lai sevi un savu instrumentu parādītu visai Latvijai! Sagaidu jauki pavadītus svētdienu vakarus. Visi dalībnieki ir talantīgi un atraktīvi cilvēki, tāpēc būs interesanti.

Lūdzu, pastāsti dažos vārdos, ko tev nozīmē mūzika?

Mūzika ir mana dzīve, mana ikdiena... Ar to ceļos un eju gulēt. Jau kopš bērnības zināju, ka mūzika ir mans aicinājums un tiecos sasniegt lielus mērķus tajā.

Kāda ir klasiskās mūzikas priekšrocība, salīdzinot ar citiem žanriem?

Klasiskā mūzika ir kas augstāks, ne katrs to spēj saprast. Katram cilvēkam ir sava vērtību skala un savs mīļākais mūzikas žanrs. Es varu teikt, ka mani uzrunā klasiskās mūzikas bagātība. Tas ir vienīgais žanrs, kas spēj manī radīt visa veida emocijas, tas laikam ir iemesls, kāpēc šī žanra mūzika saglabājusies līdz mūsdienām un ir tik ļoti daudz baudītāju, kas iet tieši uz klasiskās mūzikas koncertiem! 

Kurā vecumā bija visgrūtāk piespiest sevi apmeklēt mūzikas skolu?

13-14 gados, kad gandrīz izstājos no mūzikas skolas. Paldies manam skolotājam Pēterim Vilkam par pūlēm mani noturēt mūzikas lauciņā. Tā kā dzīvoju diezgan mazā pilsētiņā, izvairīties no stundām bija visai neiespējami, jo, ja kavēju, atskanēja pēkšņs zvans pie durvīm. Bet pārsvarā tā noteikti bija simulēšana.

Ar ko nodarbojies brīvajā laikā?

Skatos filmas, klausos mūziku, lasu žurnālus un spēlēju.

Mīļākā grāmata, filma?

"Viens pats mājās"

Par visbiežāk sapņo?

Tā kā esmu sapņotājs un pēc horoskopa zivs, sapņoju visur, pat brīžos, kad aizdomājos divas minūtes. Sapņi lielākoties saistīti ar skatuvi, kā muzicēju uz tās. Sapņoju arī par naudu un lielu māju. Jāsāk savi sapņi realizēt!


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!