Foto: Publicitātes foto
Sešos svētdienu vakaros, sākot no 20. aprīļa LTV1 savu talantu pierādīs topošie mūziķi – vijolniece Sabīne Sergejeva, tubas mūziķis Kaspars Šmits, soprāns Marlēna Keine, čellists Marks Viļenskis, pianisti Katrīna Gupalo un Dainis Tenis, kā arī sitaminstrumentālisti Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš.

Līdz šova sākumam portāls "Delfi" katru darbadienu piedāvās ieskatu viena šova dalībnieka biogrāfijā, pasaules redzējumā un atklāsmēs par un ap mūziku. Šoreiz - 18 gadus vecais čellists Marks Viļenskis.

Marks, kurš apgūst čella spēli Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, atzīst, ka mūzikas ceļu izvēlējies, pateicoties ģimenes ietekmei. Viņš no agras bērnības atceras vecvecmāmiņas Nadeždas dziedātās dziesmas, savukārt apgūt čella spēli izvēlējies tēvoča čellista Ruslana Viļenska iespaidā.

Kad 14 gadu vecumā Marks izcīnīja savu pirmo godalgoto vietu konkursā, jaunais čellists sapratis, ka mūzika būs viņa dzīves ceļš. Par čellu viņš saka: "Mans instruments ir mana balss. Balss, ar kuru izsaku to, kam vārdu pietrūkst." Nākotnē topošais mūziķis vēlētos piedalīties "Verbier" festivālā Francijā, kā arī uzstāties kopā ar pazīstamo koklētāju Laimu Jansoni. Līdzīgi kā talantīgā koklētāja, kura izmēģina jaunas pieejas un kokles daudzpusīgo skanējumu, jaunais čellists vēlas apgūt prasmi brīvi pārvaldīt savu instrumentu un atklāt tā skanējuma jaunas perspektīvas.

Marku ikdienā iedvesmo krievu un itāļu opermūzika, tango, Mihaila Ļermontova dzeja. Šobrīd viņa mīļākais komponists ir Pēteris Čaikovskis. Mērķtiecīgais jaunietis konkursā vēlētos uzvarēt, bet konkurentiem novēl - skaidru prātu un karstu sirdi!

Kāpēc pieteicies konkursam "Radīti mūzikai"?

Šim lēmumam nav apakšā nekādas īpašas idejas. Man vienkārši bija interesanti, kas no tā iznāks. No piedalīšanās šovā sagaidu daudz patīkamu pārsteigumu un pozitīvu emociju, kas padarīs manu pavasari raibu un atsvabinātu no pirmseksāmenu stresiem.

Pastāsti dažos vārdos, ko tev nozīmē mūzika?

Mūzika man ir valoda, kurā izsakoties, esmu vienmēr brīvs un patiess.

Kādas ir klasiskās mūzikas priekšrocības, salīdzinot ar citiem mūzikas žanriem?

Klasiskā mūzika mumsiemāca labu gaumi. Tā nav samākslota un tajā nemīt liekas kaislības. Klasiskajai mūzikai tāpat kā visam ģeniālajam pamatā ir vienkāršība. 

Kurā vecumā visgrūtāk bija piespiest sevi mācīties spēlēt?

12 gadu vecumā (6.klasē), bet mani pedagogi bija pietiekami stingri un atbildīgi, tāpēc īpaši daudz "izvairīšanās" neiznāca.

Ar ko nodarbojies brīvajā laikā?

Pēc noskaņojuma - spēlēju futbolu, lasu grāmatas, filmēju amatierkino, spēlēju datorspēles, brīžiem arī lauku tūrisms ar ģimeni.

Kurš varētu būt tavs sapņu ceļojums?
Ceļojums uz Somijas Karēliju.

Mīļākā grāmata, filma?

Grāmata - N. Černiševskis "Ko darīt?", filma - "Savvaļā"("IntotheWild").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!