Foto: Publicitātes foto
Rankas muižas dārzā 1. augustā pulksten 16 izskanēs klasiskās mūzikas koncerts "Ceriņu dārza melodijas" – veltījums operdziedātājai, vokālajai pedagoģei un koncertu producentei Rudītei Ruško, kura 2018. gada nogalē negaidīti devās mūžībā, portālu "Delfi" informē rīkotāji.

Šis koncerts, kas no maija sākuma tika pārcelts uz augustu, turpina pērngad aizsākto tradīciju, kad Rankas muižas parkā tika iestādīts ceriņu dārzs un notika pirmais Rudītei Ruško veltītais piemiņas koncerts.

Koncertā piedalīsies Anta Jankovska (soprāns; Latvija / Itālija), LNO soliste Irma Pavāre (mecosoprāns), Nauris Indzeris (baritons) un pianiste Helēna Kundrāta. Programmā skanēs operu, operešu un mūziklu fragmenti no pasaules klasikas zelta fonda, kā arī operdziedātājas Rudītes Ruško iemīļotākie skaņdarbi.

Tā kā koncerts no iekštelpām ir pārcelts uz skaisto, ziedošo Rankas muižas dārzu, pasākuma organizatori lūdz skatītājiem ņemt līdzi pledus, saulainu laiku un labu garstāvokli, kā arī iesaka saģērbties atbilstoši laika apstākļiem un koncerta laikā ievērot valstī noteiktos piesardzības pasākumus.

Operdziedātāja Rudīte Ruško vokālo mākslu apguva Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. No 1992. līdz 2000.gadam viņa bija Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) soliste. Dziedātājas nozīmīgākās lomas LNO izrādēs bija Karmena un Mikaēla (Ž. Bizē "Karmena"), Esmeralda (Z. Liepiņš "Parīzes Dievmātes katedrāle"), Ilze (R. Kalsons "Pazudušais dēls"), Suzanna (V.A.Mocarts "Figaro kāzas"), Pamina (V.A.Mocarts "Burvju flauta"), Mizete (Dž. Pučīni "Bohēma"), Amnerisa (Dž. Verdi "Aīda") u.c. 1993.gadā Rudīte Ruško saņēma Latvijas augstāko apbalvojumu klasiskajā mūzikā – "Lielo mūzikas balvu" (kā Henrija Pērsela operas uzveduma "Didona un Enejs" radošās grupas dalībniece).

Kopš 2000. gada Rudīte Ruško kā brīvmāksliniece koncertēja Nīderlandē, Beļģijā, Lielbritānijā, Igaunijā, Itālijā, Vatikānā, Austrijā, Vācijā, Krievijā un citās valstīs. 2004.gadā viņa izveidoja privātu koncertorganizāciju un rīkoja daudzus dažāda mēroga muzikālos notikumus, savu radošo potenciālu veltot klasiskās opermūzikas un operetes žanra popularizēšanai. Rudīte Ruško bija ilggadēja skatītāju iemīļotā "Ceriņu dārza" (Dobele) koncerta producente un dalībniece un darbojās arī kā vokālā pedagoģe.

Biļetes var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!