Foto: DELFI
Ar Renāru Kauperu tiekamies ceturtdienā - dienu pirms pirmā "Prāta vētras" koncerta "Arēnā Rīga". Dienas vidū valda darba duna – tiek skrūvēta un būvēta vērienīga skatuve piektdienas un sestdienas koncertiem. Pagaidām var tikai nojaust tās apmērus, taču - nē nē, vēlāk neko vairāk fotografēt nedrīkstēšot, Roga (Kaspars Roga, "Prāta vētras" bundzinieks, vairāku videoklipu un koncertu vizuālo risinājumu autors) gribot saglabāt intrigu.

Foto galerija

Jau šobrīd izskatās, ka skatuve it nemaz nebūs pieticīga. Cik atceros, bija pat vienā no preses relīzēm minēts, ka šoreiz nekādu īpašu skatuves risinājumu nebūs, vai tomēr tik lielā telpā Kaspars Roga nespēja būt pieticīgs?

Jā, tas ir ļoti precīzi uzstādīts jautājums – vai Roga vispār spēj būt pieticīgs? [smejas]. Ja nopietni, tad pēdējā laikā esam nonākuši līdz tam, ka nevajag ik reizi bļaustīties, ka šoreiz būs tā kā nekad nav bijis. Latiņa vienkārši ir uzlikta tik augstu cik ir, un skatītājs jau nākot uz koncertu rēķinās ar zināmu grandiozumu.

Vai tiešām nav gribējies atkal uzspēlēt mazus, sirsnīgus klubu koncertus, aci pret aci ar nelielu publiku?

Nu, ir, ir gribējies! Mūsu Mihelsons (Māris Mihelsons, grupas taustiņinstrumentālists) aizvien prasa – kad mēs uzspēlēsim kādu mazu koncertiņu tepat kaut kur Latvijā? Viņš arī šos koncertus sākumā gribēja nelielus. Tomēr, ja mēs rēķināmies cik liels ir gribētāju skaits, tad nemaz īsti citas vietas nav – tikai Arēna. Šajā ziņā mūsu priekšrocība ir ārzemes. Ja braucam spēlēt uz Viļņu, Tallinu, Kaļiņingradu vai Helsinkiem, tad tur mēs spēlējam salīdzinoši nelielos klubiņos.

Taisnība jau ir, kaut vai matemātiski dalot pēdējā Mežaparka koncerta apmeklētāju skaitu (45 000), vēl arī trešā Arēna pilna sanāktu.

Nu to tā grūti pateikt. Mežaparka koncerts tomēr bija kaut kas ļoti īpašs.

Kā veicās ar 'Garas dienas' remiksu konkursu?

Cik zinu, veicās ļoti labi, ir atsūtītas ap 40 versijas. Tiesa gan, tam vairāk seko līdzi Mihelsons. Bet tas, ko esmu dzirdējis, man likās ļoti labi. Vispār ar konkursiem izcili veicās, piemēram, konkursā klasēm tika iesniegti 72 klipi, un vairāki tādi, ka var tikai pabrīnīties cik forši un radoši ir jaunieši.

Jūsu koncertu īpašais viesis būs mūziķis Yoav. Nereti iesildītājus publika palaiž garām, Arēnas vestibila malkojot dzērienus un ēdot picas. Kas publikai būtu jāzina, par šo mūziķi?

Viņa uzstāšanās, ko pirmo reizi redzēju apmēram pusgadu atpakaļ Maskavā, bija kaut kas tāds, kas mani pēc ilgāka laika tiešām iedvesmoja. Tas kā viņš muzicē ir apbrīnas vērts. Yoav uz skatuves ir viens, ar basām kājām. Ir tikai ģitāra un daudz pedāļi, ar kuru palīdzību tiek 'iecilpots' nospēlētais, tam pa virsu atkal spēlēts - uz vietas top dziesma. Kā tas notiek ir ļoti maģiski. Katrā ziņā Maskavā apmēram 3000 lielu auditoriju viņš paņēma tā, ka visi bija sajūsmā.

Šie divi koncerti ir jaunās izlases svinēšana, bet vai ir cerība sagaidīt kaut ko no "Veronikas" vai no "Divām saulēm"?

Nē, šie koncerti ir tieši šai desmitgadei veltīti. Tad ir jāgaida "Vētras" visu laiku labāko dziesmu izlase. Taču jāatzīst, ka mēģinot šīs desmitgades dziesmas, sapratām, ka arī ir ļoti daudz plašai publikai zināmi gabali no kā izvēlēties.

Preses konferencē oktobrī bija, iespējams, pati pirmā, kad savā pulciņā paņēmāt arī basģitāristu Ingaru Viļumu. Vai var uzskatīt, ka ir pagājis pietiekami ilgs laiks un viņš ir kļuvis par piekto grupas dalībnieku?

Protams, tas gājiens preses konferencē nebija nejaušs. Tas tā dabiski un harmoniski ir noticis, ka Ingars jau ir daļa no "Prāta vētras". Droši vien kādu laiku preses bildēs mēs būsim vēl četratā, bet es Ingaru absolūti uztveru kā vienu no grupas. Arī, tad, kad spriežam par to, kādas dziesmas spēlēt koncertos, ko likt albumā, kā veidot aranžiju dziesmai – tur Ingaram ir liela teikšana.

Ingars Viļums pats arī raksta dziesmas, vai, iespējams, ka kāda no viņa dziesmām kādreiz nonāks "Prāta vētras" repertuārā?

Drīzāk tās būs kopīgas dziesmas. Patiesībā jau iepriekšējā albumā ('Tur kaut kam ir jābūt') tādas ir, kuru tapšanā piedalījies arī Ingars.

Vairākus gadus atpakaļ vienā sieviešu žurnālā Tu biji izteicis vēlmi no Ziemassvētku vecīša maisa saņemt Bulgakova "Meistaru un Margaritu" oriģinālvalodā un tobrīd vēl neiznākušo "Radiohead" albumu. Vai tavas vēlmes attiecībā uz vecīša maisu ir šogad līdzīgas, arī ņemot vērā spekulācijas par to, ka top jauns "Radiohead" albums?

Šoreiz gan man ir tāda piezemētāka vēlēšanās – man vajag mīksto ģitāras čeholu. Man ir viens, bet tas ir tāds lupatīgs un šādā laikā galīgi nelietojams. Tā kā es mācos spēlēt akustisko ģitāru, ar neilona stīgām, un eju pie skolotāja, man vajag vienkārši labu ģitāras čeholu – mīksto ģitāras somu.

Atliek vien novēlēt dzirdīgas vecīša ausis un atgādināt visiem lasītājiem, ka piektdien un sestdien "Arēnā Rīga" grupas "Prāta vētra" lielkoncerti. Atsevišķos sektoros vēl ir pieejamas sēdvietu biļetes, kuras meklējiet www.ekase.lv, kā arī tirdzniecības centra "Spice" informācijas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!