Foto: Reinis Aristovs
Piektdien, 8. aprīlī, Latgales vēstniecībā "Gors" un sestdien, 9. aprīlī, Vidzemes koncertzālē "Cēsis" gaidāms koncerts, kurā atklāsies latviešu pianista Georgija Osokina dažādās talanta šķautnes – pirmajā daļā klavierēm solo izskanēs Aleksandra Skrjabina un Frederika Šopēna skaņdarbi, bet vakara turpinājumā pirmizrādi piedzīvos laikmetīgā baleta viencēliens "Lauskas", kura pamatā ir Georgija klavierimprovizācijas un Milanas Komarovas horeogrāfija.

Kā atgādina koncertu rīkotāji, Osokinu dinastijas jaunākais pārstāvis Georgijs Osokins šobrīd ir visvairāk koncertējošs Latvijas pianists pasaulē, ar savu talantu apburdams klausītājus gan dzimtenē, gan Eiropā, Āzijā un ASV. Paralēli aktīvai koncertdzīvei, pianists daudz laika velta jaunu programmu un projektu radīšanai.

Aprīļa sākumā Rēzeknē un Cēsīs klausītājiem būs iespēja baudīt jaunāko Georgija Osokina koncertprogrammu, kurā savīsies gan mūzika, gan deja.

Klavierēm solo izskanēs viena no Aleksandra Skrjabina daiļrades vēlīnajām sonātēm – devītā sonāte "Melnā mesa", un Osokina iecienītā komponista Frederika Šopēna Etīdes - viena no pianistu meistarībai izaicinošākajām un aizraujošākajām klaviermūzikas formām, kurai raksturīgs romantisks melodisms, bet nepieciešama izcila virtuozitāte.

Savukārt vakara centrālais notikums būs laikmetīgā baleta viencēliena "Lauskas" pirmizrāde.

Balets "Lauskas" balstīts uz Georgija Osokina radīta muzikālā materiāla, kas tālāk iedvesmojis Milanas Komarovas horeogrāfisko ieceri. Viencēliena izmantotās Osokina klavieru improvizācijas tikušas ieskaņotas baznīcā, Covid-19 pandēmijas laikā, kad visā pasaulē valdošā noskaņa sasaucās ar paša pianista pārdomām par dzīves trauslumu, un viņa dvēseles stāvokli ieraksta tapšanas brīdī. Doma, mūziku ietērpt dejas valodā radās negaidīti, improvizācijas atskaņošanas laikā.

Viencēliena "Lauskas" librets vēsta par mākslinieci un viņas dvēseles sāpēm, kas saistītas ar personiskās krīzes pārvarēšanu. Spilgtāko skatuves pārdzīvojumu uzplaiksnījumi savijas ar apziņu par nenovēršamo novecošanas izraisīto bezspēcību, kad gars ir augstumos un prāts top vieds, bet ķermeni pārvalda savi dabas likumi un skarbais laika ritējums ir neapturams.

Izrādē piedalīsies bijusī Honkongas baleta māksliniece Lauma Berga, Latvijas Nacionālā baleta vadošā baleta māksliniece Baiba Kokina un soliste Keita Bloma, kā arī solisti no Vācijas baleta teātra - Lisa Pavlova un Mihails Belilovs.

Laikmetīgā baleta "Lauskas" skatuves ietērpu veidojis Kārlis Kaupužs, bet kostīmus darinājusi Jeļena Starostina.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!