Foto: LETA
18. decembrī Rīgas Domā izskanēs viens no Ziemassvētku un adventes laika iemīļotākajiem skaņdarbiem – Georga Frīdriha Hendeļa oratorija "Mesija", kurā kopā ar mūziķiem Eviju Martinsoni, Sergeju Jēgeru, Mārtiņu Zvīguli, Paulu Putniņu, Vidzemes kamerorķestri, koriem "Balsis", "Aura", "Monēta" un "DeCoro", kā arī diriģentu Intu Teterovski ikviens skatītājs tiks aicināts piedalīties atskaņojumā, ņemot talkā īpaši sagatavotu nošu materiālu. Koncerts kļūs par platformu "Sing Along" (kopdziedāšanas) tradīcijas aktīvai iedzīvināšanai Latvijas kultūras telpā.

Viens no šā projekta un iniciatīvas autoriem ir koncerta diriģents Ints Teterovsis, kura vadītais koris "Balsis" arī piedalīsies "Mesijas" atskaņojumā. Kā stāsta diriģents, uz šo ideju – padarīt Hendeļa "Mesijas" atskaņojumu kopdziedāšanas projektu – viņu pamudinājis Mārtiņš Šmits – latviešu puisis, kurš vairākus gadus nodzīvojis Kanādā, un Toronto katru gadu piedzīvojis "Mesijas" atskaņojumu šādā formātā.

"Ja angliski runājošajās zemēs šāda tradīcija pastāv jau gadus četrdesmit, kādēļ lai to neieviestu arī pie mums? Tāpat ceru, ka ar laiku atradīsim šim procesam latvisku apzīmējumu," saka Teterovskis.

Video: Fragments no kopdziedāšanas Rīgas A Cappella festivālā

Taujāts par to, kā 18. decembrī viss norisināsies, viņš stāsta, ka paļaujas uz to, ka latvieši ir dziedātāju nācija, līdz ar to visiem interesentiem būs iespēja piedalīties piecu "Mesijas" daļu atskaņošanā.

"Lai to izdarītu, viņiem ir iespēja iegādāties biļetes savās balsu grupās – soprānos, altos, tenoros un basos. Esam izplānojuši, lai visas balsis Rīgas Domā sēdētu kompakti – tā būs ērtāk gan pašiem dziedātājiem, gan arī diriģentam, turklāt dziedātājam ir svarīgi, lai viņam apkārt sēdētu tās pašas balss, nevis citu balsu pārstāvji. Kopumā cilvēkiem, kas vēlēsies pievienoties dziedājumam, esam atvēlējuši apmēram divsimt vietas." Turklāt diriģents iesaka ikvienam "Sing Along" mājaslapā www.singalong.lv lejuplādēt un izdrukāt savas balss partiju, tāpat tur pieejami arī audiofaili, kur iedziedāta katras balss partija. "Piemēram, braucot sabiedriskajā transportā, varat uzlikt austiņas, klausīties ierakstu un turēt priekšā izdrukātās, lai iemācītos savu tenora, basa, soprāna vai alta partiju. Galu galā, arī dušā varat dziedāt!"

Ints Teterovskis vēl atgādina, ka, dziedot konkrēto "Mesijas" daļu, dziedātājiem būs noteikti jāpieceļas kājās, taču koncerta organizatori parūpējušies, lai tas netraucētu tiem, kuri būs atnākuši vienkārši izbaudīt koncertu; turklāt dziedātāju sektori būs izvietoti maksimāli tuvu orķestrim un profesionālajiem dziedātājiem. "Iespējams, ka pirms katras daļas atskaņošanas būs mikropauzīte, kuras laikā aicināšu dziedātājus no publikas pievienoties skaņdarbam. Arī programmiņās būs norādes, kurā brīdī tenoriem, soprāniem vai altiem jāpievienojas dziedājumam."

Teterovskis norāda, ka gan viņš, gan citi koncerta organizatori cer, ka Latvijā "Sing Along" tradīcija iedzīvosies, tāpat ir doma, ka šādus projektus varētu organizēt divreiz gadā – Adventes laikā un pavasarī, kad koncertos vairāk varētu skanēt latviešu komponistu skaņdarbi. "Piemēram, tā varētu būt Jurjānu Andreja kantāte "Tēvijai", kas ir koristu ļoti iemīļots un nepavisam nav sarežģīts skaņdarbs. Tāpat ir doma, ka komponistiem varētu pasūtīt skaņdarbus īpaši šim projektam," piebilst diriģents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!