Foto: Kaspars Garda "Rīga 2014". Pasaules koru olimpiādes atklāšana

Pēc veiksmīgi aizvadītās Pasaules koru olimpiādes 2014. gadā, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, 2017. gada vasarā Rīgā notiks treša Eiropas koru olimpiāde, kā arī Nāciju Grand Prix konkurss, kurā var piedalīties kori no visas pasaules. Tā laikā Rīgā tiks pulcēts lielākais pasaules tautu koris, kurā aicināts piedalīties ikviens, preses konferencē pavēstīja projekta vadītāja Diāna Čivle.

Lai saaicinātu dziedātājus no visas pasaules, tiek uzsākta video ielūgumu kampaņa, kuras laikā ikviens – Latvijas kori, skolēni un draugu grupas, – ar virālu klipu starpniecību sociālajos tīklos uzrunās citu valstu korus, aicinot visus 2017. gada jūlijā tikties Rīgā.

Lielākais pasaules tautu koris simbolizē dziedāšanu kā miermīlīgu un uz humānām vērtībām vērstu kustību, kas iestājas par kultūru daudzveidību, cieņu vienam pret otru, katras nācijas identitāti un tradīcijām. "Dziedot mēs veidojam tiltus, atrodam jaunus draugus, kas ir Eiropas koru olimpiādes un Nāciju Grand Prix būtība – iepazīstināt ar savu kultūru un gūt izpratni par citu tautu kultūrām un tradīcijām. Dziedot mēs visi esam vienoti", sacīja Diāna Čivle.

Videoielūgumu veidošanā aicināts līdzdarboties ikviens Latvijas iedzīvotājs, ar savu viedtālruni vai kameru nofilmējot uzaicinājumu, kas būtu adresēts kādas ārvalsts korim, tajā angļu valodā īsi pastāstot par valsti, pie kuras dziedātājiem viņš vēršas un aicinot 2017. gadā apmeklēt Rīgu, lai visi kopīgi šeit izveidotu lielāko pasaules tautu kori. Videoielūgumu var sūtīt arī saviem ārvalstu draugiem, aicinot dalīties ar šo ziņu tālāk, tādējādi aiznesot ziņu par Rīgā gaidāmo Eiropas koru olimpiādi pie dziedātājiem viscaur pasaulē. Video ielūgums jāievieto savā kontā sociālo tīklu vietnē "facebook.com", pievienojot mirkļbirku #singinRiga2017.

Video ielūgumu kampaņā piedalīsies arī dažādi sabiedrībā pazīstami cilvēki, to vidū dziedātāja un dziesmu autore Aminata, uzrunāts arī grupas "The Sound Poets" līderis Jānis Aišpurs, kurš sava videoielūguma uzfilmēšanai, izpildot dziesmu "Kalniem pāri", iecerējis sapulcināt jauniešu kopkori.

Jau ziņots, ka Eiropas koru olimpiāde un Nāciju Grand Prix Rīgā un Latvijas lielākajās pilsētās notiks no 2017. gada 16. līdz 23. jūlijam.

Plānots, ka pasākumā piedalīsies ap 200 pasaules koru un 12 000 dziedātāju, pasaules līmeņa koru sacensībās noskaidrojot Eiropas čempiona titulu ieguvējus un sacenšoties par Nāciju Grand Prix Rīga 2017 tituliem pasaules labāko koru konkurencē.

Foto: LETA

Eiropas koru olimpiāde notiek reizi divos gados, tās ideja un mērķis ir caur dziesmu veicināt izpratni un mieru starp tautām, vienot cilvēkus no visas pasaules draudzīgā sacensībā.

"Trešā Eiropas koru olimpiāde ir pasākums, ar kuru vērienīgi un krāšņi varam iesākt Latvijas simtgades svētkus. Kā zināms, pirms nedaudz vairāk nekā 100 gadiem Eiropā tika izveidotas vēl septiņas jaunas valstis, tāpēc 2017. gadā jo īpaši gaidīsim korus no šo valstu teritorijām, lai kopā Rīgā atzīmētu arī to tuvojošās jubilejas," klātesošajiem sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Trešās Eiropas koru olimpiādes un Nāciju Grand Prix Rīga 2017 ietvaros skaistākajās Rīgas un Latvijas koncertzālēs, baznīcās, parkos un svēros notiks koru konkursi 10 dažādās koru dziedāšanas kategorijās, izcilu pasaules līmeņa diriģentu meistarklases, nāciju parāde, čempionu un draudzības koncerti, bērnu un jauniešu koru lielkoncerts. Paredzēti arī virkne bezmaksas brīvdabas koncerti Rīgas parkos uz esošām un uz īpaši izveidotām skatuvēm, kā arī svētku un gala koncerti "Arēnā Rīga".

Atgādinām, ka Pasaules koru olimpiāde 2014. gadā atveda uz Rīgu dziedātājus no 73 pasaules valstīm un jau atzīta par līdz šim veiksmīgāko šī pasākuma vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!