Foto: Māris Morkāns

No 24. līdz 30. oktobrim Latvijas Nacionālajā operā notiek pasaulē prestižais jauno vokālistu konkurss "Operalia". Tā dibinātājs un vadītājs ir leģendārais operdziedātājs un diriģents Plasido Domingo, kurš šonedēļ ir ieradies klātienē Rīgā. Pie diriģenta pults Latvijas Nacionālajā operā viņš stāsies 30. oktobrī, bet sola arī kādreiz šeit dziedāt.

Latvijai Domnigo uzmanību pievērsa 2006. gadā, kad "Operalia" konkursā uzvarēja Maija Kovaļevska. Vēlāk pasaulslavenais tenors ar latviešu operzvaigni kopā dziedāja operu "Simons Bokanegra" un "Bohēma" iestudējumos. Viņš esot bijis sajūsmā, ka no mazās Latvijas nāk tik daudz pasaulē slavenu operdziedātāju, diriģentu un režisoru.

"Esmu laimīgs, ka pirmo reizi varu rīkot "Operalia" šajā brīnišķīgajā un muzikālajā valstī – Latvijā. Ir patīkami būt šajā vēsturiskajā teātrī, kur savas karjeras ir sākuši mani brīnišķīgie kolēģi Aleksandrs Antoņenko, Elīna Garanča, Marina Rebeka, Kristīne Opolais, maestro Andris Nelsons," preses konferencē Rīgā uzskaita Domingo. Ar pašreizējo LNO vadītāju, dziedātāju Egilu Siliņu, viņš ir dziedājis kopā Žila Masnē "Heroidādē". Tāpat dziedājis latviešu režisora Alvja Hermaņa Eiropā uzvestajās operās.

Rīgu Domingo vēl nav paspējis apskatīt. Vismaz ne preses konferences dienā, 24. oktobrī. Viņš no Dienvidamerikas Latvijā ieradās naktī no svētdienas un pirmdienu. Uzreiz esot nedaudz apaukstējies. Tāpēc ir priecīgs, ka šoreiz tikai jādiriģē, tomēr klātesošajiem sola tuvāko gadu laikā atrast iespēju uzstāties mūsu Baltajā namā arī kā dziedātājs. Piemēram, Verdi "Traviatā". Tiesa, pēdējos gados leģendārais, šobrīd 81 gadu vecais tenors dzied ārkārtīgi reti un pārsvarā baritoniem domātās partijas.

Foto: Māris Morkāns

Domingo arī sarunā ar Latvijas medijiem atklāj, ka pats ne reizi savas karjeras laikā nav piedalījies konkursos, taču ikvienam "Operalia" dalībiekam vēl veiksmi.

Konkursu "Operalia" Domingo dibināja 1993. gadā, lai atklātu jaunus, perspektīvus operas dziedātājus un palīdzētu viņiem veidot karjeras. Konkursa mērķis ir izcelt visu tembru īpašniekus vecumā no 18 līdz 32 gadiem. Turklāt – aicināti ir dziedātāji no visas pasaules. Jaunos operas māksliniekus vērtē starptautiska profesionāļu žūrija.

Ik gadu konkurss saņem simtiem pieteikumu. Priekšatlases žūrija noklausās katru darbu un izvēlas labākos kandidātus. Ceturtdaļfinālā Latvijā piedalīsies 33 jaunie vokālisti, kopā pārstāvot 17 pasaules valstis – no Mongolijas līdz Venecuēlai. Latviju konkursā pārstāvēs 22 gadus vecais Daniils Kuzmins, kurš līdz šim dziedājis LNO korī.

Foto: Māris Morkāns

Tad tiks izvēlēti 20 pusfinālisti, bet tālāk jau 10 dziedātāji nonāks fināla konkursā, kur būs jādzied jau orķestra pavadībā.

Konkursu Latvijā atbalsta Kultūras ministrija, kuras vadībā ir Nauris Puntulis, līdz nonākšanai amatā pazīstams kā Latvijas Nacionālās operas solists. Viņš saka: "Vokālie konkursi dod iespēju uzzināt nākotni. Redzēt tos, kas iekaros klausītāju un operas cienītāju sirdis tuvākajā desmitgadē. Tie nosaka muzikālo gaumi, dod jaunu skaņu klasikai un atskaņo jauno autoru mūziku."

Konkursa finālu rādīs Latvijas Televīzija un translēs Latvijas Radio 3 "Klasika", savukārt visā pasaulē konkursu varēs skatīties kanālā "Medici.tv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!