Foto: Kadrs no video
10. oktobrī „Splendid Palace” ar īpaši „Skaņu mežam’ 2013” sagatavotu Baltijas improvizējošu mūziķu trio uzstāsies afro-amerikāņu frīdžeza bundzinieks Viljams Hukers (William Hooker), kas tiek vērtēts kā viens no atslēgas personībām mūsdienu brīvās improvizācijas žanrā, informē festivāla ''Skaņu mežs'' organizatori.

Trio ietilps arī lietuviešu saksofonists Ļudas Mockūnas (Liudas Mockūnas), ko prese ir salīdzinājusi ar pērnā "Skaņu meža" viesi Pēteru Brocmanu (Peter Brotzmann), un latviešu ģitārists Edgars Rubenis, kas klausītājiem jau ir pazīstams kā grupas "Mona De Bo" līderis. Šis koncerts notiek ar ASV vēstniecības Latvijā atbalstu.

Viljams Hukers (1946) ir savā žanrā augstu vērtēts frīdžeza bundzinieks. Viņa klātbūtne "Skaņu mežā" šogad turpinās festivāla pētījumus frīdžeza un brīvās improvizācijas žanrā: ja līdz šim tie bijuši vairāk koncentrēti uz Eiropu (tostarp Evans Pārkers, Pēters Brocmans un Matss Gustavsons) un tai pieguļošajām pasaules daļām (improvizētāji no Beirutas izdevniecības Al Maslakh), tad šogad festivāls pievērsīsies tā saucamajai Ņujorkas ''loft jazz'' scēnai – frīdžeza mūzikas daļai ar savu, atpazīstamu skanējumu un ciešāku vēsturi Amerikas džeza klasikai.

Viljams Hukers ir uzskatāms par virtuozu bundzinieku avangarda džeza pasaulē, taču ir populārs ar savu muzikālo iztēli, kas plešas pāri žanru robežām; viņš ir spēlējis improvizētu mūziku gan ar kontrabasistu Viljamu Parkeru (William Parker), vinilatskaņošanas eksperimentētāju un mākslinieku Kristianu Mārkleju (Christian Marclay) un saksofonistu Sabiru Matīnu (Sabir Mateen), gan ar deju mūzikas un rokmūzikas pasaules pārstāvjiem, kā, piemēram, "Sonic Youth" dalībniekiem Lī Ranaldo (Lee Ranaldo) un Tūrstonu Mūru (Thurston Moore) vai ambientās mūzikas apakšžanra illbient producentu DJ Olive. Viņa muzikālais rokraksts ir viegli atpazīstams – to raksturo stipri, precīzi sitieni, kas allaž viļņojas apkārt konkrētam ritmam, taču nekad tam pilnībā neļaujas, radot spirdzinošu un intensīvu skaņu vētras mutuli.

Festivāls "Skaņu mežs" šogad noritēs 10.-12. oktobrī ar noslēguma koncertu 26. oktobrī. 10. oktobra koncertvakars noritēs "Splendid Palace", un tiks veltīts akustiski-elektriskajai un akustiski elektroniskajai mūzikai, kā arī audio-vizuāliem projektiem; 11. oktobrī būs festivāla ritmiskās mūzikas nakts koncertzālē Palladium, savukārt 12. oktobrī Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā tiks prezentēta "Skaņu meža" laikmetīgās mūzikas programma.

Tuvojoties festivālam, publiskajā telpā tiks izplatītas ziņas arī par citiem festivāla māksliniekiem un notikumu vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!