Foto: Publicitātes foto

Šā gada 22. aprīlī pulksten 21.00 klubā "One One" (Šarlotes ielā 18a) uzstāsies sintpopa duets "Xeno & Oaklander" no Ņujorkas, pavēstīja pasākuma rīkotāji – nepieradinātās mūzikas biedrība "Skaņu mežs".

"Xeno & Oaklander" ir analogās elektroniskās mūzikas duets, kas darbojas no 2004. gada un ir ilgstoši bijis izdots synth-wave izdevniecības "Weird Records" paspārnē. 2015. Gadā duets viesojies Rīgā, uzstājoties festivāla ''Skaņu mežs'' ietvaros. Tajā darbojas sintīpopa un eksperimentālās mūzikas producents Šons Makbradis (Sean McBride) un vokāliste Liza Vendelbo (Liz Wendelbo). "Xeno & Oaklander" priekšnesumi ir mūsdienīga un vitāla 1980. gadu synth-wave inkarnācija ar post-panka un trokšņmūzikas "smērējošajām" muzikālām ainavām. Esot stilā konsekventi, "Xeno & Oaklander" neizmanto datorus, bet tikai analogos sintezatorus, bungmašīnas un vokālus. Šons Makbraids ir arī darkwave projekta "Martial Canterel" darbinātājs un izdevniecības ''Wierd Records'' vadītājs, savukārt Līzas Vendelbo daiļrade ietver arī fotogrāfiju un filmu mākslu.

Apvienība – īpaši Makbraids – ir analogo elektroniskās mūzikas instrumentu entuziasti. Sintezatoru fanus varētu interesēt fakts, ka "Xeno & Oaklander" uzstāšanās laikā izmantos "Euro-rack" moduļu arsenālu, Roland SH-101 un RS09.

"Strādāt ar analogo elektroniku principā nozīmē strādāt ar elektrību – tā var būt izlokāma un transformējama neskaitāmos veidos, un tā ir gluži pirmatnēja tāpat kā uguns. Tā ir dzīva," savu interesi par analogajiem elektroniskās mūzikas instrumentiem skaidro Makbraids.

Koncertā skanēs pēdējā albuma "Topiary" dziesmu izlase, bet improvizējot tiks iekļauti arī dueta agrīnie darbi. "Sintezatoru pielietojums albumā ir plašāks kā jebkad iepriekš – viņu daiļrade stiepjas no vibrējoši industriālām noskaņām līdz pat instrumentālām kompozīcijām bez ritma, kas reizēm atgādina filmu mūziku," par albumu "Topiary" raksta elektroniskās mūzikas un ar to saistītās kultūras medijs "Resident Advisor".

"Xeno & Oaklander" jaunākā kasete "Movements II" būs pieejama iegādei tikai 2017. gada pavasara koncertu apmeklētājiem – tostarp arī Rīgā. To laidusi klajā izdevniecība ''Ghostly International'' un no 28. aprīļa minialbums būs pieejams arī digitāli. "Movements II" ir turpinājums ambientās elektronikas skaņdarbam ''Movements''. Minialbums sastāv četriem skaņdarbiem un uzskatāms par pēdējā albuma "Topiary", kas arī izdots ''Ghostly International'', papildinājumu.

Biļetes iepriekšpārdošanā pieejamas internetā, savukārt vairāk informācijas iespējams atrast "Skaņu meža" mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!