Foto: Publicitātes foto
Rīgas festivāla koncertā "Šūberts, Ravels un Prokofjevs" 19. jūnijā Mazajā ģildē klausītājus gaida tikšanās ar talantīgo un nepakļāvīgo franču vijolnieku Žilu Apapu un Londonā dzīvojošo pianisti Diānu Ketleri, vēsta pasākuma rīkotāji.

""Viņš ir vispatiesākais no 21. gadsimta vijolniekiem," par Žilu Apapu savlaik izteicies Jehūdi Menuhins. Alžīrijā dzimušais amerikāņu vijolvirtuozs Žils Apaps (1963) ir viens no mūsdienu neparastākajiem mūziķiem, slavens robežu pārkāpējs. Viņš vienlaikus žilbina un mulsina. Bēthovenam Žils Apaps piešķir čigāniskus vaibstus, Vivaldi - īru folkmūzikas akcentus, bet, dzirdot Mocarta Trešā vijolkoncerta kadenci, kritiķi krīt šokā, bet klausītāji apjukumā sarosās - sak', kur gan pazudis pats Volfgangs Amadejs?" stāsta festivāla rīkotāji.

Žils Apaps izglītojies Nicas mūzikas konservatorijā un Lionas Nacionālajā konservatorijā, vēlāk izglītības ceļu turpinājis Kērtisa universitātē ASV, un no 1986. gada par savām mājām sauc Kaliforniju (vairāk nekā desmit gadus Apaps bijis Santabarbaras simfoniskā orķestra koncertmeistars).

Pasaules uzmanību Apaps iekarojis ar neparasto spēju organiski sapludināt mūzikas žanrus un stilus, ikkatram šķietami ierastajam opusam piešķirot savas personības valdzinājumu un oriģinālu interpretāciju, stāsta rīkotāji.

Diāna Ketlere sākusi spēlēt klavieres piecu gadu vecumā. Emīla Dārziņa mūzikas skolā viņa mācījusies pie pedagoģēm Bulavko un Pāžes, 17 gadu vecumā kļuvusi par 1. prēmijas laureāti Jāzepa Vītola Latvijas pianistu konkursā.

1993. gadā Diāna ar izcilību beigusi profesora Biķa klasi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. No 1992. gada līdz 1994. gadam viņa arī mācījusies profesora0 Kamerlinga klasē Zalcburgas "Mozarteum" akadēmijā. 1995. gadā Diāna ar augstāko apbalvojumu (DipRAM) beigusi Londonas Karalisko Mūzikas akadēmiju. 

Viņa uzstājusies Lielbritānijā, Austrijā, Vācijā, Beļģijā, Kanādā, Nīderlandē, Krievijā, Lietuvā, Japānā. Viņas interpretācijā notikuši vairāku Vaska un Karlsona skaņdarbu pirmatskaņojumi Lielbritānijā. Viņa spēlējusi Šveicē (Gstaad Musik Sommer Festival), Itālijā (Ravello Music Festival), muzicējusi kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, uzstājusies kā Zalcburgas Kamerfilharmonijas soliste. Pašlaik Diāna ir profesore Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, stāsta festivāla organizatori.

Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!